Još jedna od finih stvari koju sam 'dovukla' iz Normandije zove se Kir.
Mješavina likera od crnog ribizla i tradicionalnog normandijskog apple cidera. Nije da nisam nikad čula za Kir Royale ali ta veza sa šampanjcem nekako mi je zvučala previše hohnobl i nije mi se činila prikladna za svakidašnju upotrebu. Upravo sam zato bila ugodno iznenađena sa Kir Normand kojeg Parižani piju tokom čitavog dana, najviše u popodnevnim satima uz kavicu i grickalice. Cider, koji se i kod nas u posljednje vrijeme veoma reklamira, daje svježinu i lagano muzira dok mu liker od crnog ribiza u maloj količini daje boju pa sve skupa izgleda poput nekog laganog rosea.
Kao pasionirana ljubiteljica koktela svih vrsta odmah sam se utopila u bezbrojnim varijacijama koje su se nudile po restoranima iako moram priznati da mi se prvi kojeg sam probala najviše dopao. Možda zbog čari Montmartrea i zvukovima jazza koji je dopirao iz unutrašnjosti kafea.
Ne moram ni spomenuti da sam odmah po povratku s puta otrčala potražiti Creme di Cassis.
Nekako je dugogodišnja tradicija da se po povratku s puta okupi ekipa na degustaciji autohtonih gurmanskih delicija koje s velikom ljubavlju kupujemo na putovanjima kako bi ih kasnije svi zajedno mogli kušati i prepričavajući zanimljivosti uživati u zajedničkom druženju.
I tog su popodneva na stolu bili francuski sirevi, namazi i Kir.
Evo recepta
KIR NORMAND
1-2 jušne žlice likera Creme di Cassis
muzirajuće bijelo vino ( Prosecco ) ili još bolje apple cider ( cca 1,5 dl )
sipati liker u čašu i dopuniti ciderom ili bijelim vinom
Trenutno je veoma popularan Somersby ali trgovine nude cider raznih proizvođača i raznih okusa pa probajte varijantu sa kruškom iako je meni osobno najbolja ona sa bijelim vinom
Film uz čašicu slatkog kira: THE GREAT GATSBY - Mia Farrow i Robert Redfort u romantičnoj drami snimljenoj prije 30-ak godina i okrunjenoj s dva oskara
Mješavina likera od crnog ribizla i tradicionalnog normandijskog apple cidera. Nije da nisam nikad čula za Kir Royale ali ta veza sa šampanjcem nekako mi je zvučala previše hohnobl i nije mi se činila prikladna za svakidašnju upotrebu. Upravo sam zato bila ugodno iznenađena sa Kir Normand kojeg Parižani piju tokom čitavog dana, najviše u popodnevnim satima uz kavicu i grickalice. Cider, koji se i kod nas u posljednje vrijeme veoma reklamira, daje svježinu i lagano muzira dok mu liker od crnog ribiza u maloj količini daje boju pa sve skupa izgleda poput nekog laganog rosea.
Kao pasionirana ljubiteljica koktela svih vrsta odmah sam se utopila u bezbrojnim varijacijama koje su se nudile po restoranima iako moram priznati da mi se prvi kojeg sam probala najviše dopao. Možda zbog čari Montmartrea i zvukovima jazza koji je dopirao iz unutrašnjosti kafea.
Ne moram ni spomenuti da sam odmah po povratku s puta otrčala potražiti Creme di Cassis.
Nekako je dugogodišnja tradicija da se po povratku s puta okupi ekipa na degustaciji autohtonih gurmanskih delicija koje s velikom ljubavlju kupujemo na putovanjima kako bi ih kasnije svi zajedno mogli kušati i prepričavajući zanimljivosti uživati u zajedničkom druženju.
I tog su popodneva na stolu bili francuski sirevi, namazi i Kir.
Evo recepta
KIR NORMAND
1-2 jušne žlice likera Creme di Cassis
muzirajuće bijelo vino ( Prosecco ) ili još bolje apple cider ( cca 1,5 dl )
sipati liker u čašu i dopuniti ciderom ili bijelim vinom
Trenutno je veoma popularan Somersby ali trgovine nude cider raznih proizvođača i raznih okusa pa probajte varijantu sa kruškom iako je meni osobno najbolja ona sa bijelim vinom
Film uz čašicu slatkog kira: THE GREAT GATSBY - Mia Farrow i Robert Redfort u romantičnoj drami snimljenoj prije 30-ak godina i okrunjenoj s dva oskara