Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 19. studenoga 2011.

ZAGRIJ ME NJEŽNO...



Sezona je toplih napitaka. ja sam svoj omiljeni SMOOTHIE koji obično radim sa sojinim mlijekom pretvorila u zimsku inačicu pa ju radim s toplim mlijekom. Neki sam dan slučajno imala kozje mlijeko pa sam uz jednu bananu dodala 1,5 dl toplog kozjeg mlijeka, žličicu Herbaria začina Wohnenbrocken, namljela unutra čokoladu s čilijem i jednu veliku i sočnu suhu šljivu i sve zblendala u blenderu pa popila kao međuobrok da se lakše strpim do ručka.

Ali nije samo smoothie ono što me grije :)
Upravo sam primila svoju pošiljku s Amazona u kojoj je, u lijepoj maloj crvenoj baršunastoj vrećici, stigla bočica ( 150 cl ) 72%-tnog ruma, šećer s okusom cimeta i specifična žlica za paljenje šećera. Ideja je zapravo krenula od Absintha ali predlažem da njega zaobiđemo i usmjerimo se na mnogo benignije cake grofa Drake ;o)

Rum, cimet i šećer osnovni su sastojci za ideje oko toplih napitaka, pa tako čaj ne mora uvijek biti klasičan čaj, grog ili punč, zašto ne bi bio Hot Toddy - grog ili Eier punč.


Šećer je u piramidalnom obliku, žličica za paljenje kao da je uzeta iz posljednjeg filma o

Sherlocku Holmesu ( moderne su žlice jednostavnijeg dizajna u zgodnom obliku riba ) a čitav je postupak u stvari zabava za društvo kad se, negdje uz kamin u zimsko veče, sakupi ekipa.



Eto sad nekoliko recepata iz letka priloženog uz pošiljku. Više o tome na www.firecupcompany.com


HOT BULL
-Red Bull
-sok od naranđe
-šećer s cimetom
-zapaljivi rum 72%

Zagrijati naranđin sok i Red Bull u omjeru 50/50, sipati u šalicu pa preko nje položiti žlicu na koju zatim staviti šećer s cimetom. Šećer preliti s 1-2 cl ruma pa zapaliti. Nek polagano kaplje u mješavinu soka i Red Bulla. Ostatak karameliziranog šećera zajedno sa žlicom uroniti u sok i miješati dok se otopi.


HOT TODDY GROG
-vruća voda
-šećer s cimetom
-zapaljivi rum, 72%

Vodu uliti u šalicu, šećer staviti na žlicu koju zatim položiti preko šalice, preliti s 1-2 cl ruma, zapaliti i pustiti da se ocijedi u vodu. Pustiti da šećer preko žlice kaplje u vodu. Ostatak karameliziranog šećera zajedno sa žlicom spustiti u vodu da se otopi.


EIER PUNČ

-Eier liker
-vruće mlijeko
-zapaljivi rum 72%
-Monin sirup: okus medenjaka ( Lebkuchen )

Liker i vruće mlijeko dobro izmiješati pjenjačom. Dodati 1 cl Monin sirupa i mrvicu sladkog vrhnja kao dekoraciju. Uliti u šalice, šećer složiti na žlicu, preliti ga rumom i zapaliti. Kad se rastopi promiješati.



ŽENSKI RUM
-voćni sok od bobičastog voća
-šećer s cimetom
-zapaljivi rum 72%

Sok zagrijati pa sipati u šalicu. Na žlicu iznad soka staviti šećer, preliti ga s 1-2 cl ruma i zapaliti.



LuMUMBA
-mlijeko
-čokolada u prahu
-šećer s cimetom
-zapaljivi rum 72%
-slatko vrhnje

Dobro zagrijati čokoladu i mlijeko. Na šalicu položiti žlicu, na žlicu šećer kojeg zatim preliti s 1-2 cl ruma i zapaliti. Prije serviranja dodati šlag


AMATETTO ČAJ
-crni čaj
-Amaretto ( 4 cl )
-šećer s cimetom
-zapaljivi rum 72% alkohola
-slatko vrhnje

Skuhati crni čaj. Nakon 3 minute ga procijediti, dodati Amaretto pa sipati u šalicu. Na šalicu položiti žlicu, na žlicu šećer kojeg zatim preliti s 1-2 cl ruma i zapaliti. kad se šećer karamelizira dodati šlag i servirati.


ZAČINJENA BOWLA

-crveno vino
-začini za kuhano vino
-višnje
-šećer s cimetom
-rum 72%

Skuhati vino sa začinima. Dodati unutra višnje iz kompota pa uliti u šalice i gore zapaliti šećer preliven rumom.


PARIS

-jaki ekspreso
-šećer s cimetom
-rum 72%
-slatko vrhnje

Potupak je isti kao i kod gornjih napitaka. Zapaliti šećer preliven rumom pa kad se karamelizira rastopiti ga u kavi. Prije serviranja dodati šlag


Usput sam pronašla što bi sve još mogli preliti i zapaliti:

-Flaming Strawberry Margarita




-za sve koji žele flambirati jabuku recept je OVDJE




-a najbolje od svega izgleda ovaj cupcakes ( RECEPT )

...mmmmm....njama....