Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 18. listopada 2011.

ZAGORSKA JUHA OD VRGANJA


Moja najdraža juha. Nju spremim kad želim nekog uistinu počastiti, jer zahtijeva nešto dugotrajniju pripremu. Znam da se više zaprške ne rade ali ovo je izvorni recept koji se može modificirati tako da se juha zgusne protisnutim krumpirom ili Gustinom.
No tada više ne garantiram za izvornost okusa.

Potrebno:
1 luk
10 dag dimljene slanine
15 dag vrganja
20 dag krumpira
lovor, peršin, mažuran
1 l juhe ( može od kocke )
1/2 dl bijelog vina
limunov sok
1 dl vrhnja
2 žumanjka

1) popržiti luk sa sitno sjeckanom slaninom
2) dodati sjeckane vrganje i dinstati dok omekšaju ( najviše 5 minuta )
3) dodati krumpir izrezan na kockice
4) posoliti, pobiberiti, dodati lovor, sjeckani peršun i mažuran
5) zaliti juhom i prokuhati dok zavri
6) napraviti laganu zapršku od 3 dag brašna i malo masnoće pa dodati u juhu i kuhati još 20 minuta
7) MAKNUTI S VATRE <--- ovo je najvažnije.
8) Uliti limunov sok, vino i vrhnje pomiješano sa žumanjcima.
Samo promiješati, niti slučajno stavljati više na vatru.



Servirati odmah.