Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 4. studenoga 2011.

VAŠ KUĆNI SLADOLED

( iz časopisa Dobra hrana br. 2 )

Već godinama nisam kod kuće spremala sladoled. Aparat za pripremu uredno u podrumu skuplja prašinu ali nakon što sam vidjela ove recepte sve više vjerujem da neću izdržati da ih ne probam.

CRNA ČOKOLADA S ČILIJEM


2 dl punomasnog mlijeka
2 dl slatkog vrhnja
80 g crne čokolade ( 70% kakaa )
2 žumanjka
žlica kakao praha
1/2 šalice smeđeg šećera
1/2 žličice soli ( himalajske )
1/4 žličice čili paprike ili po ukusu

Zagrijati vrhnje i mlijeko u manjoj posudi na vatri pa u tome rastopiti čokoladu i kakao. Miješati dok se ne sjedini pa pustiti da se malo ohladi. Istući žumanjke sa šećerom dok smjesa posvijetli i postane pjenasta. Umiješati jaja u čokoladu pa dodati čili i sol. Dobro promiješati. S čilijem ne pretjerivati ali se zato količina soli može i udvostručiti, ovisno o ukusu. Dobra sol ističe okus i daje ozbiljnost. Smjesu dobro ohladiti prije stavljanja u aparat. Kakaom se pojačava gorčina. Ako se poveća količina čokolade tekstura će biti previše kremasta.


SORBETO OD DINJE I MENTE


650 g dinje
300 ml vode
200 g šećera
1 dl mlaćenice
dvadesetak listova svježe mente

Šećer i vodu zakuhati na vatri i pustiti da krčka nekoliko minuta da postane sirup. Ubaciti listiće mente i pustiti da se sasvim ohladi. Sirup se može napraviti unaprijed pa čuvati u frižideru. Kad se ohladi izvaditi listove mente.
Dinju s mlaćenicom samljeti u blenderu u glatki pire. Ulijati u ohlađeni sirup pa opet izmiksati. Smjesu je dobro još malo ohladiti prije stavljanja u aparat. Zgusnut će se vrlo brzo, za svega deset minuta.
Sorbeto poslužiti iz zaleđene čaše ili zdjelice


SLADOLED OD KOZJEG MLIJEKA I MASLINOVA ULJA S LAVANDOM


250 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
5 grančica lavande
4 žumanjka
150 g šećera
1 dl maslinova ulja

Zagrijati vrhnje do vrenja pa u njega ubaciti lavandu. Pustiti neka se ohladi s lavandom. Žumanjke istući sa šećerom dok posvijetle i zapjene se. Dodati kremi ohlađeno vrhnje iz kojeg prije toga izvaditi lavandu. Ulijati maslinovo ulje pa izmiksati da se sjedini i uliti u sladoledomat.


SLADOLED OD LJEŠNJAKA I SEZAMA


120 g lješnjaka
1/2 šalice sezama
2 dl mlijeka ( može kozje )
1,5 dl slatkog vrhnja
120 g smeđeg šećera
1 dl maslinova ulja

Sezam popeći na suhoj tavici da lagano pusti aromu.Lješnjake samljeti u blenderu sa šećerom pa dodati pola čaše mlijeka i vrhnje. Miksati u blenderu dok masa postane glatka. Dodati sezam i ostatak mlijeka pa opet miksati. Na samom kraju dodati ulje. Smjesu dobro ohladiti prije stavljanja u aparat.
Napomena: ovo je hladan obrok, gust, kremast, orašast, ljepljiv poput tahinija, i fantastično ukusan!


SUPERZDRAVI ZELENI ŠTAPIĆI
( za 6 sladoleda na štapiću )



1 veći krastavac
1 banana
grančica svježe mente ( desetak listića )
grančica stevije
1/2 šalice mlaćenice

Oguliti krastavac i izvaditi mu koštice pa samljeti u blenderu s malo mlaćenice. Dodati bananu, mentu i steviju i miksati dok se dobije glatka, ravnomjerna smjesa. Izliti u kalupe i umetnuti štapiće. Smrzavati 2-3 sata.


SLADOLED OD VIŠNJE I BADEMA


500 g višanja
2/3 šalice badema
3 dl slatkog vrhnja
1/3 šalice meda
3 žlice likera od višnje

Višnje očistiti od koštica. Bademe popeći na suhoj tavi pa samljeti u mlincu za orahe ili blenderu. Ako želimo sladoled s krupnim komadima višnje ispasirati ih pasirkom za pire krumpir. Ako želimo glatki sladoled višnje dodati bademima u blenderu i sve zajedno dobro izmiksati. Rastopiti med u manjoj posudi pa mu dodati vrhnje. Neka lagano krčka ali ne zakipi dok se ne pojave mjehurići. Tada mješavinu pustiti da se sasvim ohladi. Pomiješati hladnu smjesu s višnjama, dobro ohladiti pa uliti u stroj za sladoled. Trebat će dvadesetak minuta da se zgusne.

I to je to :)