Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 13. studenoga 2011.

JABUKE S KREMOM OD VANILIJE I RUŽMARINA

( Recept iz časopisa Iće&piće )



Ako ste prilikom pečenja TARTE FINE ili GALETTESA od jabuka zaključili da neznate što s viškom oguljenih jabuka koje ste u žaru ljuštenja oljuštili, evo, uz PEČENE JABUKE, još jedne ideje kako ih iskoristiti

Ovo je zapravo ideja za pripremu dan unaprijed. Ako već znate da ćete sutra peči kolač od jabuka pa bi vam moglo ostati jabuka ili jednostavno odlučite da pripremite upravo ovaj desert.
Meni zvuči primamljivo, naročito zbog ružmarina jer i sama dodajem sjeckani ružmarin na galettese i tarte od jabuka.
Ovo još nisam stigla probati ali evo, samo što nisam :)

KREMA

400 g vrhnja za šlag
80 g šećera
1 vanili šećer
grančica ružmarina
5 žumanjaka
limunova korica
jabuke
sok od limuna
1 žlica šećera
1 žlica maslaca
prstohvat cimeta
grožđice
Amaretti za dekoraciju

1) U tavu dodati vrhnje, šećer i vanili šećer i kuhati na slaboj vatri. kad počne lagano kuhati dodati ružmarin. Dodati kremu u žumanjke. Vratiti na vatru i neprestano miješati dok ponovo ne zakuha. Ugasiti vatru, ostaviti da se ohladi pa staviti u hladnjak na 6 sati ( može se pripremiti i dan ranije ). Izvaditi ružmarin iz kreme, dodati limunovu koricu pa istući kremu da bude lijepe konzistencije.
2) Oguliti jabuke ( ili uzmite one oguljene, višak od kolača ) narezati ih na osmine pa preliti sokom od limuna da ne potamne. Dodati cimet i šećer i dobro promiješati da se jabuke sa svih strana dobro napraše. U tavi rastopiti maslac, dodati grožđice i jabuke i lagano dinstati dok jabuke omekšaju. ( Ili možda ispeći u pečnici? )
3) Raspodijeliti tople jabuke u tanjure ili čaše, dodati kremu pa ukrasiti mrvicama od amaretta