Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 27. studenoga 2011.

TARTLETI OD JOGURTA


Ljubiteljima pita svidjet će se ove aromatične mini pite čije je tijesto izrađeno od cjelovitog brašna. Bez obzira da li ga radimo u malim kalupima ili u jednom velikom, uvijek izgledaju atraktivno i zgodan su zalogaj. Nadjev od jogurta, kao bazu, možemo prilagoditi raznolikošću okusa.

Uobičajeno tijesta za pitu uvijek radim na isti način pa sam i ovo zapisala u tom obliku iako autor to radi potpuno drugačije. Originalan recept možete pogledati OVDJE.


Za jedan veliki kalup ( 30 cm ) ili 6 malih tartlesa potrebno je:

300 grama cjelovitog brašna
200 grama maslaca
100 grama smeđeg šećera ili šećera od kokosa za niski GI
1 jaje
1/4 čajne žličice fino mljevene soli
2 jušne žlice sirupa od javora ili agavin za niski GI
malo tamnog ulja od sezama

NADJEV:

250 ml tekućeg jogurta ( nemasnog )
4 jušne žlice sirupa od javora ( po želji može i više )
ribana korica jednog limuna
3 čajne žličice soka od đumbira ( naribati svježi đumbir i iscijediti kroz gazu )
2 velika jaja
ušećereni đumbir, arancini ili ostalo suho voće za ukras



Zagrijati pećnicu. Od sastojaka zamijesiti tijesto pa njime obložiti kalup(e) za pitu. Staviti u zamrzivač do upotrebe ( 5-10 minuta ). Jaja umutiti mikserom pa umiješati sirup od javora, limunovu koricu, jogurt i sok od đumbira. Po potrebi doraditi okus, ako treba dodati još šećera ili naribanog đumbira. Nadjevom puniti tijesto za pitu pa peći 20-23 minute. Nadjev mora biti kompaktan. Ohladiti.

Prije serviranja posuti svježim, kandiranim ili sušenim voćem.

Moji naravno nisu ispali tako zamamno lijepi no bili su fini i sve smo brzo pojeli.