Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 3. listopada 2011.

KISELA I LUŽNATA HRANA


U makrobiotičkoj prehrani ravnoteža između kiselih i lužnatih namirnica ključni je čimbenik za poboljšanje ili očuvanje zdravlja. Kiselost organizma opčenito se smatra u večini slučajeva čimbenikom raka, glavobolja, a također smanjuje otpornost na infekcije. Stoga nije nevažno koju hranu jedemo i kako je kombiniramo

Kako sam osobno, zbog pojačane želučane kiseline, iskusila muke zbog neprimjerene prehrane, usvajanje popisa kiselih i lužnatih namirnica bila je jedna od osnovnih stvari koje sam morala savladati kako bi svoj organizam dovela u ravnotežu.
Najviše me začudio limun koji sam oduvijek izbjegavala a zapravo je prava lužnata namirnica, tako da si s velikim veseljem svako jutro slažem vruću limunadu s medom prije odlaska na posao.
Popis sam prepisala iz one krasne knjige 'Suvremena makrobiotika'

IZRAZITO LUŽNATE:
celer, datulje, smokve, biljni čajevi, agar-agar, dinja, lubenica, kajenska paprika, limun, limeta, mango, korijen kuzua, papaja, peršin, alge, grožđe bez koštica, potočarka

UMJERENO LUŽNATE:
-mahunarke ( svježe, zelene ), cikla, brokula, kupus, izdanci lucerne ( alfalfa ), banabe ( zrele ), bademi, jabuke, marelice, šparoge, mlado zeleno povrće, avokado, bancha čaj, svježe smokve, rogač, voćni sokovi, češnjak, ribiz, grožđice, cvjetača, blitva, daikon, datulje, kiwi, nektarine, pasiflora, breskve, svježi đumbir, grejp, kelj, grožđe, zeleni čaj, ljekovito bilje ( zeleno lišće ), zelena salata, kruške, svježi grašak, paprike, ananas, krumpiri s korom, bundeva, rotkve, maline, shiitake gljive, jagode, tikve slatki krumpir, svježi kukuruz šećerac, bijela repa, ocat ( jabučni ), umeboshi šljive, sokovi od povrća

BLAGO LUŽNATE:
masline, maslinovo ulje, artičoke, patliđani, rižin slad, proso, miso, heljda, trešnje, mandarine, kesteni ( suhi, pečeni ), kokos ( svjež ), krastavci, prokulica, esenski kruh, kozje mlijeko, med ( sirov ), poriluk, gljive, rotkve, rajčice, morska sol, crveni luk, naranče, ukiseljeno povrće ( domaće ),sezamove sjemenke, shoyu, tofu, soja ( suha ), sir od soje, sojino mlijeko, začini, proklijale žitarice, tamari, tempeh, rižin ocat, smeđa riža

NEUTRALNE:
-Vrhnje, kravlje mlijeko, običan jogurt, surutka, nesoljeni maslac, ulja ( osim maslinovog )

BLAGO KISELE:
-Jaja, bubrežasti grah, bundevine sjemenke, sezamove sjemenke, ječam, ječmeni slad, maslac, divljač, pir, špinat

UMJERENO KISELE:
-Med ( pasteriziran ), borovnice, mekinje, sirevi, suhi kokos, jaja, riba, fruktoza, zob, mlijeko ( homogenizirano ), kozje mlijeko ( homogenizirano ), rižino mlijeko, cjelovita tjestenina, cjelovite žitarice, suhe mahunarke ( osim soje ), orašasti plodovi ( osim badema ), raž, kečap, melasa, javorov sirup ( neprerađen ), gorušica, integralno lisnato tijesto, šljive, kokice ( slane/s maslacem ), oguljeni krumpiri, suhe šljive, basmati i smeđa riža, čaj, pšenični kruh ( organski, s klicama )

IZRAZITO KISELE:
-bijeli kruh, tjestenina i kolači od bijelog brašna, čokolada, kava, alkohol, gazirani sokovi, voćni sokovi zaslađeni, umjetna sladila, govedina, svinjetina, perad, riba, rafinirane žitne pahuljice, brusnice, suhe šljive, zaslađeni jogurt, pšenično bijelo brašno, sladoled, džemovi, želei, janjetina, prerađen javorov sirup, melasa sa sumporom, bijela tjestenina, kikiriki, kupovno ukiseljeno povrće, bijela riža, morski plodovi, šećer, rafinirana, jodirana kuhinjska sol, crni čaj, orasi, bijeli ocat, cjelovite pšenične namirnice