Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano dopunjujem. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.

Usput priznajem da sam ovisnik o raznoraznim stvarima pa se nemojte čuditi ako se ovdje, s vremenom, nakupi raznih tema :)

srijeda, 6. lipnja 2012.

JAJE NA OKO ( kolač :)

Unatrag 20-tak godina ovo je vjerojatno najčešće pečen kolač u našoj kući.
Prvo-priprema je iznimno brza, drugo-kolač je izdašan pa ga obavezno radim kad je potreba za većom količinom, treće-u hladnjaku se dobro drži i po nekoliko dana i na kraju-sočan je, ukusan i svima fenomenalan.
Svima, bez iznimke.
Zato ga uvijek pečem u najvećem limu (36x40) iako su dolje navedene količine dostatne su za onaj manji, veličine 34x20 cm.
Slaže se vruće-na-vruće

SASTOJCI ZA BISKVIT:
  • 3 jaja
  • 13 dag šećera
  • 13 dag brašna
  • 13 dag maslaca
  • pola praška za pecivo
SASTOJCI ZA KREMU:
  • 2 pudinga od vanilije
  • 1/2 litre mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 2 kisela vrhnja
PRELJEV:
  • 2-3 vrećice Dr. Oetker bezbojnog preljeva za torte
  • 1 kompot od marelica 

Izmiješati sastojke za tijesto pa sipati u pleh obložen papirom za pečenje i staviti u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva dok dobije lijepu zlatnu boju 


Za to vrijeme skuhati 2 pudinga u 1/2 litre mlijeka prema uputstvu na vrećici, u kuhani puding dok je još vruć umiksati 2 kisela vrhnja.

Izvaditi biskvit iz pećnice, izvrnuti ga naglavce u lim u kojem se pekao pa skinuti papir za pečenje.


Na još vrući biskvit sipati izmiksanu kremu a na vruću kremu u pravilnim razmacima poslagati polovice ocijeđenih marelica iz kompota. Najlakše je to učiniti čačkalicom.


U količinu ocijeđenog kompota dodati toliko vode koliko je potrebno da dobijete 500-750 ml tekućine ( ovisno koliko visoki preljev želite ). Preljev skuhati prema uputstvu na vrećici ( s pola količine šećera ) i velikom žlicom odmah preliti preko marelica.
Ostaviti da se stisne pa preko noći ohladiti u frižideru.



Nekoliko korisnih savjeta:
-najbolje kad je želatina dovoljno visoka da pokrije visinu marelica, zato uvijek uzmem dvije-tri vrećice preljeva više.
-uzmite inozemni kompot. Iako preferiram domaće proizvode, sa žaljenjem priznajem da je Podravkin kompot iskoristiv jedva 20 %. Marelice su krasne zdrave boje ali uglavnom zgnječene i rascijepane ( dolje na slici se vidi razlika u boji )
-želatina je osjetljiva, na njoj se vidi svaka crtica, zato režite kolač jednim potezom kao da režete skalpelom ( to kažem zato jer je moja majka uspjela tako izrezuckati kolač da je izgledao potpuno un-apetitlih, a samo zato što ga je rezala gore-dolje, poput kruha )

-ako vam se navečer čini da nije uspio, pogledajte ga ujutro, shvatit ćete da je --- ma baš odličan
;)

NAPOMENA: pečeni biskvit je nešto kraći od lima pa zbog toga treba napraviti više kreme koju zatim prelijemo preko biskvita tako da bude do ruba kalupa i u potpunosti zapuni praznine oko biskvita. Tako nam želatina neće iscuriti preko ruba.
I još nešto, za veliki kalup uvijek radim najmanje 8 dl želatine, volim kad je visoka i sasvim prekrije marelice.