Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 4. studenoga 2011.

ZAPEČENA CVJETAČA

( iz časopisa Dobra hrana br. 2 )


Često radim cvjetaču kao prilog ali me zaintrigirala créme fraiche u kućnoj izvedbi. Pa rekoh - da probam...




vrijeme pripreme: 15 minuta
vrijeme pečenja: 25 minuta

POTREBNO:
-jedna velika glavica karfiola ili dvije manje
-šalica slatkog vrhnja
-3-4 žlice mlaćenice
-nekoliko listova svježe kadulje
-dva jaja
-sir za ribanje
-sol,papar
-malo ljute paprike
-šalica krušnih mrvica
-žlica maslaca

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
Slatko vrhnje lagano zagrijati ( do 40 stupnjeva ) pa u njega umiješati mlaćenicu. Pustiti na sobnoj temperaturi da se krema ( kréme fraiche ) lagano zgusne. Posoliti i dodati ( čitave ) listiće kadulje da otpuste aromu.
Na pari skuhati cvjetaču da sasvim omekša. Nekoliko manjih vatrostalnih kalupa ( za quiche, op.a. ) ili jedan veći, namastiti maslacem pa u njih složiti cvjetiće karfiola. Izvaditi listiće kadulje iz kreme, pa u nju umutiti jaja i svježe mljeveni papar. Kremom prelijati cvjetaču, posipati je krušnim mrvicama i ribanim sirom, pokapati s par kapi maslinova ulja i staviti u zagrijanu pećnicu oko dvadeset minuta dok cvjetača lijepo porumeni i dobije krskavu koru. Servirati odmah.