Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 17. ožujka 2012.

ČAŠA ZDRAVLJA

Proljeće je na vratima. Priroda se budi a tržnica puni svježim povrćem pa je vrijeme da iz podruma izvadimo sokovnike. Nakon par zimskih mjeseci organizam upravo žudi za vitaminima, mineralima i laganijom prehranom.
Povrće bi trebalo biti ekološki tretirano a voda pročišćena. Najbolje ih je čuvati u frižideru i popiti unutar 24 sata.

Recepti su prikupljeni iz knjiga 'Clean' Dr. Jungera i portala VerVita gdje sam kupila svoj sokovnik koji se pokazao kao totalna ludnica

...i još jedna napomena: za bolje rezultate u svaki se sok može dodati jedan režanj češnjaka


ZELENI SOK

2 zelene jabuke ( granny Smith )
3 stabljike celera bjelaša
1 list kelja
1 list blitve
1/4 glavice kupusa
1 glavica brokule
pola krastavca srednje veličine
pola limuna bez kore

Propustiti sve kroz sokovnik, poslužiti odmah ili staviti poklopljeno u hladnjak. Popiti unutar jednog dana.

SOK OD JABUKA, KELJA, ROTKVICE I KLICA

2 jabuke
2 šalice suncokretovih ili nekih drugih klica
1/2 krastavca srednje veličine
1 list kelja
1 šalica daikona ili crvenih rotkvica narezanih na listiće
1 limun bez kore


SOK OD JABUKA, ĐUMBIRA, LIMUNA I ŠPINATA

2 zelene jabuke
komadić ( 1 cm ) svježeg đumbira
1 limun bez kore
1 šalica špinata



SOK OD MRKVE, CIKLE, KUPUSA I POTOČARKE

2 srednje mrkve
1 mala cikla
1/4 glavice kupusa
1 šalica listova potočarke



SOK OD JABUKA I KOMORAČA

2 zelene jabuke
2 komorača
1/2 limuna bez kore


SOK OD KRASTAVACA, KUPUSA I PERŠINA

1 krastavac srednje veličine, oguljen
2 šalice ribanog kupusa
1 šalica peršina
1/2 limuna bez kore


SOK OD ANANASA, LIMETE I SVJEŽE METVICE

2-3 šalice kockica ananasa
1 limeta bez kore
1/4 šalice svježe metvice


SOK OD ZELJA

1/2 glavice zelja
3-5 sočnih, ne brašnastih jabuka
0,5-1 l vode

Ovo je navodno toliko dobro, toliko zdravo i toliko pitko da će doći kao melem na ranu. Više na VerVita
(pikantno i toliko opako da sam prvih par trenutaka vjerovala kako će mi herz otkazati op.a. :) - mislim da sam dodala premalo vode

JABUKA I ORASI - delicija

Jedinstvena delicija koja izgledom podsjeća na mlijeko, a okusom na sok, najjednostavniji je afrodizijak iznimnog okusa, boje i mirisa - prava delicija.

Sastojci: Dvije sočne jabuke, po mogućnosti zlatni delišes, (ne meke brašnaste jabuke) izrezane u četvrtine (bez peteljki), 10-15 polovica oraha.

U sokovnik se naizmjence dodavaju četvrtine jabuka i par polovica oraha, a završava se sa komadom jabuke. (Pazite da ne zaluta komadić tvrde ljuske oraha koji u kolaču lomi zub, a u sokovniku može polomiti sito).

Toči se u visoke uske čaše, može se posipati s par mrvica cejlonskog cimeta.
( prepisano sa VerVite i još neisprobano, op.a. )


NEOTKRIVENO ZELENO BLAGO

Sastojci: 1 korabica s lišćem, 1 jabuka, 1 mrkva, 1 dl vode.

Korabica raste iznad zemlje za razliku od svoje najbliže rodbine repe. Izrazito je blagog okusa, obiluje vitaminom C i B1, željezom i vlaknima. Više o njoj na http://www.coolinarika.com/namirnica/koraba/

Donji dio lišća - stapke izrežemo na komadiće cca 1-2 cm dužine, jer bi u protivnom vlakna mogla zaštopati sokovnik. Glava također sadrži vrlo snažna vlakna koja se protežu od vrha do dna, tako da se i glava reže na poprečne ploške prije stavljanja u sokovnik... kora se ne guli. Naizmjence se stavljaju komadi stapke, lista, glave korabice, jabuke i mrkve u sokovnik, na kraju se doda vode.

Sok je tamne zelene boje, blagog i slatkog, osvježavajućeg okusa, iznenađujuće pitak, može se procijediti kroz sitno cjedilo da se dobije bistri sok.

Serviramo u koktel čaši. Okus je toliko dobar da će svi oni koji žmire pred zelenim sokovima biti potpuno, ali baš potpuno iznenađeni - idealan recept za one koji se još nisu upoznali sa okusima zelenog!

Jedna čaša ovog soka može opskrbiti organizam sa dobrim dijelom dnevne potrebe vitamina C i željeza koji su u ovom potpuno svježem obliku lako dostupni i pravo su blago za obnavljanje stanica našeg tijela.



LJEKOVIT I AROMATIČAN CELEROV ZELENI SOK

Sastojci: Tri velika ili šest manjih listova celera, list peršina, dvije jabuke, 1-2 dl vode

Stapku celera narežemo na 1-2 cm duge komadiće sve do lisnatog dijela (da duga vlakna ne zaštopaju izlaz pulpe), jabuku izrežemo na četvrtine. Naizmjence stavljamo komadiće celera, jabuku, listove, završavamo s jabukom. Ulijemo malo vode tokom cijeđenja, i ostatak vode na kraju cijeđenja.


SLATKA ZELENA BUDILICA

Sastojci: kelj, jabuka, kruška, 1-2 dl vode.

Tri veća lista kelja operemo, a gorku stapku posred lista odstranimo te prerežemo svaki list na pola. Jednu veću jabuku i krušku (ili po dva manja komada) izrežemo na četvrtine i odstranimo peteljku.


Sve gore spomenute namirnice naizmjenično stavljamo u sokovnik, najprije list zelenog, pa komad voća, naizmjenično, a završavamo s najtvrđim komadom voća. Ulijemo u sokovnik pola vode u pola cijeđenja i pola vode na kraju cijeđenja.

Odličan izbor za početak novog dana! Neka se dan prepoznaje po zelenom, uz preporuku promjene vrste zelenog, od špinata, blitve, kelja i raštike, do listova cikle i korabice .