Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 2. ožujka 2012.

MINI PITE OD LIMETE

recept iz časopisa Dobra hrana br. 9

( ukradena fotka, ali tako zamišljam Jurnebes-limetine pitice, op.a. :)

za 6 osoba

TIJESTO:

250 g brašna
125 g hladnog, na kocke narezanog maslaca
2 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli

ZA KREMU:

4 srednje velika žutanjka
390 g ugušćenog mlijeka
3 žličice ribane korice limete
130 ml ( 5-6 limeta ) soka limete
šećer u prahu za dekoriranje

U velikoj posudi pomiješati sastojke za tijesto i mijesiti ih dok se ne pretvore u masnu kuglu. Ako je kugla presuha slobodno joj dodati dvije žlice hladne vode. Kuglu presvući prozirnom folijom i smjestiti u hladnjak na 30 minuta.
Za to vrijeme pripremiti kremu.
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
Kalup za pite obložiti masnim papirom i ravnomjerno po njemu razvući tijesto. Nabockati ga, prekriti drugim masnim papirom i posipati grahom ( da se ne digne ). Peći 15 minuta. Izvaditi iz pećnice, ukloniti grah i papir i vratiti u pećnicu pa peći narednih 5-10 minuta.
Kad tijesto dobije laganu boju izvaditi ga iz pećnice i pustiti da se ohladi. Smanjiti temperaturu na 180 stupnjeva.


KREMA: Umiješati žutanjke, ugušćeno mlijeko, limetinu koricu i sok i miksati 1-2 minute. Izliti sadržaj na tijesto i peći 20-25 minuta. Kad sve poprimi laganu boju izvaditi i ostaviti da se ohladi. Najbolje preko noći jer se tada svi sastojci fino prožmu. Umjesto velikog lima može se upotrijebiti male limove i dobiti preslatke male pitice.

NAPOMENA: ako se pitate gdje je šećer, u originalnom receptu ga također nema. Ugušćeno mlijeko pretpostavljam da je zaslađeno kondenzirano mlijeko pa sve to zajedno dobro funkcionira.

Još nisam stigla iskušati recept ali svakako ću iskoristiti priliku da napravim domaće kondenzirano mlijeko. Ovo s Coolinarike mi izgleda vrlo primamljivo. Ima ih nekoliko, čak mislim da ću se prvo uhvatiti izrade OVOG, od mlijeka u prahu. Ono me asocira na okus kondenziranog mlijeka.