Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 20. prosinca 2011.

SOČNI KOLAČ SA SUŠENIM VOĆEM




Nikad nisam bila baš sklona takvom tipu Božićnih kolača, više nekako onim sitnim s kojima ima mnogo više posla ali ovaj mi se uistinu dopao; zvuči ukusno, izgleda dobro a kažu i da je sočan, pa da probamo...


Napominjem da je ovo gore fotografija kolača kakav bi po meni trebao izgledati idealan Božićni kolač, a to što moj ne izgleda tako, ah, što se može ( fotka je dolje :)
Uostalom vidjet ćemo. Jučer sam ga ispekla i uredno, prema uputama, zamotala u alu-foliju, pa u frish-foliju i sad je spreman da odleži i čeka Božićni ručak.
Originalan recept sa video prezentacijom je OVDJE


SASTOJCI:

250 g maslaca
100 g sušenih grožđica
100 g kandirane narančine korice
150 g brazilskih oraha
180 g smeđeg šećera
150 g odkoštenog sušenog voća (šljive, marelice, datulje)
120 ml ruma
1/2 žličice sode bikarbone
300 g namjenskog brašna za kolače
3 žličice praška za pecivo
1/2 žličice cimeta u prahu
1/2 žličice naribanog muškanog oraščića
2 anis zvijezdice
4 jaja
sol

Opis:

Zaista sočni kolač prepun mirisa sušenih grožđica, šljiva, marelica, datulja, oraha, ruma itd., kao stvoren je za predstojeće dane.

Priprema:

Maslac narežemo na kockice, jaja umutimo, a zvijezdice anisa izmrvimo. U ugrijan lonac stavimo maslac, dodamo smeđi šećer, sušeno i kandirano voće, brazilske orahe, ulijemo rum i 250 ml vode, promiješamo, a kad zavri kuhamo na laganoj vatri 10 minuta. Zatim lonac maknemo s vatre, dodamo sodu bikarbonu, promiješamo i ostavimo da se potpuno ohladi. Potom ulijemo umućena jaja i dobro promiješamo. U zdjelu s prosijanim brašnom dodamo prašak za pecivo, muškatni oraščić, cimet u prahu i mrvljene zvijezdice anisa te sastojke izmiješamo pjenjačom. Zatim mješavinu voća, šećera i jaja prelijemo preko mješavine brašna i sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu. Potom smjesu premjestimo u kalup za kolače, koji smo premazali maslacem, a stijenke obložili papirom za pečenje, te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 50-ak minuta. Ovako pripremljen kolač najbolje je potpuno ohladiti, omotati prozirnom kuhinjskom folijom kako bi zadržao sočnost i arome te poslužiti za nekoliko dana, a prije posluživanja ga posipati šećerom u prahu.

I to je to
Striktno sam se držala recepta. Doista odlično miriše pa ću se(nestrpljivo) strpjeti da provjerim da li je i okus tako dobar :)

KOMNTAR NAKON PROBE:... mmmmmm...odlično! Iako izgleda kao još jedan od onih biskupskih kruhova, mnogo je bolji i upravo savršen za ponijeti sa sobom na kućni doček NG kod prijatelja

KOMENTAR: super, super!! sve kako piše -sočno, mirisno i ukusno.