Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 5. prosinca 2011.

PUMPKIN CHEESCAKE



Frrrrkaaa...... frrrkaaaa....
sjećate se gavrana iz Čudesne šume koji je svojim kreštanjem nagoviještao nevolje? E pa mislim da sam u nevolji...
Recepti za pite samo se gomilaju. Još ne stignem isprobati jednog već naletim na drugog. Stvar izmiče kontroli. Došlo je vrijeme da što prije napravim degustacijsko veće s ekipom da isprobamo bar nešto od onog što se ovdje u posljednje vrijeme nagomilalo. ( Ili možda degustacijski tjedan? )

Ova je pita iz časopisa Delicije, pa bez obzira što imam već nekoliko recepata za pitu od bundeve, neka se nađe i ovaj cheescake.


ZA TIJESTO:

25 dag oštrog brašna
12,5 dag maslaca
1 žlica soli ( ? )--> mislim da ću upotrijebiti kavenu žličica
1 žlica šećera
7 žlica hladne vode

ZA NADJEV:

14,5 dag smeđeg šećera
1/2 žlice cimeta u prahu
1/4 žlice đumbira u prahu
1/4 žličice soli
3 jaja
45 dag krem sira
ekstrakt vanilije
muškatni oraščić
25 dag pirea od buče ( 1 srednja buča )

Izraditi tijesto od sastojaka pa staviti u hladnjak na dva sata.
Prije nego se razvalja tijesto pustiti da se ugrije na sobnu temperaturu kako bi se lakše razvaljalo. Oblikovati ga i prekriti njime kalup dubine 3 cm. Podlogu peći pokrivenu pekarskim papirom po kojem rasporediti grah ili rižu. Peći 20 minuta na 160 stupnjeva, zatim maknuti 'uteg' pa izbockati tijesto vilicom i peći još 10 minuta.
Za nadjev u zdjeli dobro izraditi krem sir, dodati šećer i svakih 30 sekundi po jedno jaje. Dodati pire od buće i sve ostale začine pa smjesu izliti na podlogu i peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Smanjiti na 160 stupnjeva idućih 20 minuta pa štapićem probati u sredini. Ako je suh onda ostaviti pitu da se odmori u pećnici oko 30 minuta.

Pire od buče dobije se kuhanjem ili pečenjem. Najbolje je peći na 180 stupnjeva očišćenu i prepolovljenu buču do kad potpuno ne omekša a zatim je smrviti u pire u multipraktiku ili štabnim mikserom




SAVJET VIŠE: Pire od buče dobro podnosi smrzavanje pa je dobro napraviti zalihu za juhe ili kolače.

Nedavno sam radila PITU OD HOKAIDO BUČE po veoma sličnom receptu i ostalo mi je malo smjese za nadjev pa sam u njega umiješala samo svježi kravlji sir, sipala u male posudice i ispekla u stilu pudinga. Ispalo je lagano i fino, mom suprugu ( koji je inače veoma kritičan ) se dopao okus.