Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 2. prosinca 2011.

TORTA OD NARANĐE



Stižu blagdani. Vrijeme kolača. Radosno doba godine u kojem gotovo da se i ne izlazi iz kuhinje. Mirisi koji ostaju u sjećanjima uglavnom su vezani uz cimet, kuhano vino i miris pečenih medenjaka. Miris naranđe u svako je doba godine privlačan ali naranđa i čokolada...mmmmm...raj za nepce. Upravo zbog tog savršenog spoja ova torta, koja i nije torta, ovisno u kakvom je kalupu ispečemo, pripada u red najstarijih i najboljih recepata koje spravljam u zimskim mjesecima kad treba servirati nešto nepogrešivo. Osvaja okusom i sočnošću. Od kad sam je prije nekih 20-ak godina probala ne skidam je s repertoara i mogu vam reći da su uvijek svi oduševljeni njome. Samo je jednom ispala loše zbog toga što je naranđina kora koja se čitava melje u nju bila izrazito gorka pa je torta bila u potpunosti nejestiva no upravo zbog toga ovaj je kolač najbolji u zimskom periodu dok su naranđe svježe a kora sočna i debela. Bilo bi idealno da je uz to još i neprskana.

Ja je uglavnom pečem u klasičnom kalupu za kolače, preljevam čokoladnom glazurom i režem na kocke pa serviram sa šlagom a svi se slažu da je sasvim savršena i bez njega.

Za kalup veličine 20x35 potrebno je:

8 žutanjaka
25 dag šećera
25 dag mljevenih oraha
1 cijela mljevena naranđa ( s korom )
vanili šećer
2 štange sjeckane čokolade
snijeg od 8 bjelanjaka

Preljev:

sok 1 naranđe
sok 1/2 limuna
3 žlice mljevenog šećera
oko 1-1,5 dl vode
( neka sve zajedno bude cca 2,5 dl tekućine )

Dobro promiješati žutanjke, šećer i vanili šećer. Naranđu dobro oprati, narezati zajedno sa korom i samljeti u mulineksu ( obično to radim štabnim mikserom ). U smjesu od žutanjaka umiješati orahe i mljevenu naranđu pa na kraju rukom umiješati čokoladu i snijeg od bjelanjaka.
Sipati u kalup obložen papirom za pečenje i peći 1 sat i 15 minuta na 150 stupnjeva. Prekriti papirom pred kraj da previše ne pocrni.

Kad je pečen, kolač pažljivo osloboditi papira i vratiti nazad u kalup u kojem se pekao. Ja ga izvadim zajedno s papirom pa ga izvrnem naopačke ravno opet u kalup u kojem se pekao. Tako izbjegnem prijelome i dobijem gornju površinu savršeno ravnu za čokoladnu glazuru.
Ostaviti kolač da se ohladi pa ga prelijati preljevom i najbolje preko noći ostaviti u hladnjaku da se dobro napije. Drugi dan preliti čokoladnom glazurom. Moja ima u sebi samo čokoladu i maslac i uvijek ispadne savršeno glatka i reziva.

ČOKOLADNA GLAZURA: U vodenoj kupelji rastopiti 2-3 rebra čokolade a kako se topi tako u nju dodavati malo po malo maslac do gustoće koju želimo. Nisam nikad točno mjerila, možda nekih 10 dkg, ovisno kako su debela rebra čokolade.
Dobra glazura nesmije biti rijetka. Znate da ste pretjerali s maslacem ako po ohlađenoj glazuri mjestimice stoje bjelkasti valovi masnoće.