Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 31. kolovoza 2011.

MED I CIMET


Neki dan mi je meilom stigao poveći tekst o zdravoj hrani, zdravim navikama i receptima vezanim uz to. Doista iscrpan tekst, meni veoma zanimljiv pa će ga ovdje prenijeti komadić po komadić, odijeljeno po temama. Za početak sam izabrala kombinaciju meda i cimeta koja se na istoku koristi već stoljećima a spominje se i u Ayurvedi kao dio tradicionalne indijske medicine.

Činjenica je da mješavina meda i cimeta liječi skoro sve bolesti.
Cimet je jedan od najstariji začina poznat čovječanstvu, dok se med polako ali sigurno sve više koristi kao lijek. Eterična ulja dobivena od cimeta i enzim iz meda koji proizvodi hidrogen peroksid učinkoviti su u zaustavljanju razvoja bakterija i gljivica. Med i cimet osim što se koriste kao začini, prepuni su antimikrobnih svojstava.


Srčane bolesti
Napravite pastu od meda i cimeta u prahu. Namažite ju na kruh umjesto marmelade, i jedite to redovito za doručak. Ovo će smanjiti nivo kolesterola u arterijama i spriječiti srčani udar.

Artritis
U čaši vruće vode promiješajte dvije velike žlice meda i jednu čajnu žlicu cimeta u prahu. Popijte to ujutro i navečer. Kod redovitog konzumiranja može se izliječiti čak i kronični artritis.

Infekcije žucnog mjehura
U čaši mlake vode promiješajte dvije velike žlice cimeta u prahu i jednu čajnu žlicu meda. Pijte to svaki dan. Ovo će uništiti mikrobe u žućnom mjehuru.

Kolesterol
Promiješajte dvije velike žlice meda i tri čajne žlice cimeta u velikoj čaši čaja. Kada to popijete, nivo kolesterola će se sniziti za 10% u roku od dva sata.

Prehlada
Ako patite od prehlade, uzmite jednu veliku žlicu meda sa ¼ žlice cimeta. Uzimajte to tri dana za redom. Ovo ce riješiti prehladu, kronični kašalj i začepljenje sinusa.

Bol u želucu
Med u kombinaciji sa cimetom izliječit će bol u želucu. Uzimajte to redovito da bi iskorijenili čir na želucu.

Imuni sistem
Dnevno uzimanje meda i cimeta u prahu osnažuje imunitet i štiti organizam od bakterija i virusa

Gripa
Španjolski liječnici su otkrili da med sadrži prirodne sastojke koji ubijaju viruse i štite od gripe.

Mršavljenje
Prokuhajte med i cimet u prahu u čaši vode. Pijte to svako ujutro na prazan želudac pola sata prije doručka. Kod redovnog konzumiranja pomaže smršaviti cak i vrlo debelim osobama.
( Ovo je najzanimljviji dio, odmah se bacam na skidanje svojih par kilica - op.a. :))

Zadah iz usta
Stanovnici Južne Amerike svako jutro ispiru usta sa toplom vodom, pomiješanom sa jednom čajnom žlicom meda i cimeta. Ovo im pomaže da zadrže svježinu daha tokom cijelog dana.''




Evo još nekih korisnih informacija koje sam usput skinula s neta:
MED I CIMET -za zdravlje i ljepotu
- Popiti dvije žlice cimetovog praha i jednu čajnu žlicu meda u čaši mlake vode uništava klice u mokraćnom mjehuru
- Protiv zubobolje: Napraviti masu od jedne čajne žlice cimetovog praha i pet čajnih žlica meda te staviti na bolni zub. Ovo možete ponavljati 3 puta dnevno dok vam traje zubobolja
- U skladu sa studijama provedenim u Indiji i Japanu, otkriveno je da se, ukoliko se uzme med sa cimetovim prahom, smanjuje nadutost
- Konstantna upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima
Probava
- Kada se cimetov prah posut u dvije žlice meda uzme prije jela, to smanjuje kiselinu i pomaže u probavi čak i “najtežih” jela
- Svako jutro, pola sata prije doručka, na prazan želudac i navečer prije spavanja popiti 2 žlice meda i 1 čajnu žlicu cimetovog praha prokuhano u jednoj šalici vode. Uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti, te pomaže mršavljenju
- Nedavne studije su pokazale da je šećer sadržan u medu više koristan nego štetan za snagu tijela te stoga uzimanje pola žlice meda u jednoj čaši vode sa posutim cimetovim prahom, ujutro te nakon tri sata popodne kada vitalnost tijela počinje da opada, povećava vitalnost tijela u roku tjedan dana
----------------------


Kao što vidimo ova dva potpuno prirodna sastojka u kombinaciji su nevjerojatan potencijal za liječenje raznih bolesti. Osim toga okus im je i više nego ugodan pa zašto se nebismo vratili prirodi i malo osnažili svoj organizam?
;)