Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 22. kolovoza 2011.

CRéME DU BARRY


Nisam imala namjeru obrađivati hranu sa žlicom bar još neka dva mjeseca ali ova me francuska juhica nekako povukla za onim krastavcima. Kako je tržnica trenutno prepuna svježih cvjetača i poriluka nema je razloga ne uuvrstiti u jelovnik a posuta krutonima dostatan je obrok za vruće ljetne dane. Ukusna je i hladna.

-200 g. cvjetače
-100 g. poriluka ( samo bijelo )
-30 g. maslaca
-20 g. brašna
-1 litra pilećeg temeljca
-1 dl vrhnja za kuhanje
-2 svježa žumanjka
-sol, papar, krutoni i vlasac

Poriluk narezati na kolutiće i pirjati na maslacu. Lagano posoliti. Kad povene posipati brašnom, izmiješati, zaliti temeljcem i dodati cvjetaču, opranu i narezanu na cvjetiće. Kad omekša juhu izmiksati u veoma fini pire, začiniti solju i paprom pa maknuti s vatre. Posebno pomiješati vrhnje za kuhanje sa 2 svježa žumanjka, umiješati u krem juhu i odmah poslužiti. Nakon dodavanja žumanjaka juha se nesmije više zagrijavati. Poslužiti posipano vlascem i krutonima.
p.s. ako ne dodajete žumanjke drugi je dan možete bez problema zagrijati

Jeste li znali da cvjetača može biti bijele, zelene, žute, naranđaste, tamno crvene i ljubičaste boje? ( iz knjige 'Mrvice o hrani' )