Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 2. lipnja 2012.

TART OD GLJIVA , ŠPINATA I MLADOG LUKA

U originalu, ovo se radi od tijesta za savijače, no meni se našlo u vidnom polju upravo u trenutku kad sam radila tart sa šparogama i imala odmrznuto lisnato tijesto pa rekoh da usput isprobam i to. Iza kuće pun vrt špinata, u kući pun hladnjak šampinjona, pa zašto ne?

Tarta i pita nikad dosta, oni su idealno jelo za utrošiti svježe proljetno povrće.

POTREBNO:
  • 1 lisnato tijesto ili još bolje listovi za savijače 
  • zdjelica očišćenih  i narezanih gljiva ( bilo koje vrste, može i miješane )
  • stručak mladog luka ( očišćen i nasjeckan )
  • velika zdjela špinata ( opranog, osušenog i narezanog )
  • 1 pakung svježeg kozjeg sira
  • 2 velika jaja
  • malo mlijeka
  • 3 žlice sjeckanog svježeg začinskog bilja ( kopar, bosiljak, majčina dušica, origano... )
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

1) Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva

2) Na maslinovom ulju popržiti luk. Nakon cca 10 minuta posoliti i dodati gljive. Pržiti još oko 5 minuta pa maknuti s vatre i na istoj tavici popržiti špinat, oko 3 minute, tek toliko da uvene. Maknuti s vatre i staviti špinat u cjediljku da se ocijedi i ohladi. Gljive također staviti u cjediljku da se dobro ocijedi.

3) Razvaljati tijesto, centimetar od ruba sa svih strana lagano zarezati i sredinu lagano premazati maslinovim uljem.


4) U blenderu pomiješati kozji sir, jaja, mlijeko i sol. Dodati začinske trave pa nadjev nanijeti na lisnato tijesto. Rubove premazati jajetom i ostaviti ih slobodne. Po nadjevu rasporediti poprženu mješavinu gljiva i na kraju špinat, posoliti, popapriti, još jednom lagano poškropiti s malo maslinova ulja i staviti u pećnicu.

5) Peći na 200 stupnjeva cca pola sata do 45 minuta dok tijesto dobije laganu zlatnu boju.
Poslužiti kao samostalno jelo ili prilog.


Nakon 15 minuta u pećnici shvatila sam zbog čega je originalan recept izrađen od tijesta za savijače. Naime, i gljive i špinat puštaju tekućinu bez obzira koliko se jako ocijedile, a tekućina onda navlaži tijesto pa se rubovi ne dignu. No ne mogu reći da nije fino, moj se suprug čak nije mogao odlučiti je li mu bolje to ili tart od šparoga.

NAPOMENA: Iako sam jučer bila uvjerena da bi se prilikom izrade možda ipak trebalo držati  ORIGINALA, danas ( drugi dan ), moram reći da je upravo takvo, na lisnatom tijestu-ODLIČNO, puno bolje danas nego jučer dok je bilo vruće. I odlično se drži ( samo u alu foliji, van frižidera ), ništa ne cijedi,,, sve u svemu idealna hrana.
A vi znate što to znaći i za što se sve takva može upotrijebiti ;)