Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 25. lipnja 2012.

DOBRA HRANA broj 12


Nekako mi je ovo promaklo aktivirati. Uskoro će 14.-ti broj pa hajmo požuriti.


U ovom je broju naglasak na pikniku no kao i svaki put starta sa sezonskim voćem a to su jagode.

Svježe, domaće, mirisne. Za kolače, deserte ili čak salate sa mladim špinatekom ili rikulom, fetom i sjeckanim bademima, začinjenim limunovim sokom i dobrim maslinovim uljem.


Ili ljetna slastica tipa pana cotte s mjericom jagoda, slatkim vrhnjem i jogurtom, zaslađeno medom s par listića mente, sve zajedno izmiksano u blenderu pa smrznuto.

Paški sir sirane Gligora ponovo se vratio na tržište. Jeli smo ga većom brzinom nego što je uspio dozrijevati :)

Info za ljubitelje vina; u Istri se održava dvanaesta po redu Vinistra.
( ajme kad je to bilo :)

'Dinner in the Sky', famozna večera na nebu koja se već odvila u mnogim svjetskim gradovima, stiže u Zagreb. U ovom trenutku je već i prošla, a bila je na hipodromu pod pokroviteljstvom Elektroluxa uz probranu ekipu i fina jela.

Home Sweet Home nudi Cool Breather. Bocu od 1 litre koja omogućava bijelim vinima da dišu i hlade se na temperaturu od 5-6 stupnjeva. Može se koristiti za hlađenje vode ili soka.
Na Amazonu košta 54 Eura.

Delicije su izdale ručno spravljene kolačiće po tradicionalnoj recepturi s komadićima kandirane naranče i intenzivnom aromom 70% tamne čokolade. ( Takve stvari mi uvijek fale kad želim nekom u inozemstvo odnijeti neki fini mali hrvatski grickač :)


Nova kuharska školica u klubu Gastronomada. Tečaj za početnike ovaj put obuhvaća nove spoznaje o ribama, školjkama i mekušcima. Tečaj traje pet tjedana, dva puta tjedno po četiri sata ( mljac, što nisam bliže Zagreba ). Recept uz članak: lešane lignje s blitvom i krumpirom (potražite ga na netu)


U pametnom izboru kopriva, bob i pir za pametan ručak. Zagrebački restoran Bon Apetit u suradnji s Donatellom Verbanac i holističkim pristupom prehrani nakon koje nam se ne spava.
Pažnju mi je privukao recept za HIB, KAVU I SLADOLED. Tradicionalan viški hib je zapravo smokvenjak, ako se ne varam, pod takvim ga imenom bar ja znam.

potrebno za HIB:

  • 150 g suhih smokvi
  • 1/2 dl rakije
  • divlji koromač
  • lovorov list
ZA SLADOLED:
  • 2 banane
  • 1 limun
Sušene smokve samljeti, dodati koromač i zamijesiti rukom kao tijesto. Oblikovati mali kolačić i sušiti na suncu deset dana. Osušeni kolačić posuti s malo koromača i obložiti lovorovim listom.
Bananu zamrznuti pa samljeti u multipraktiku uz dodatak soka i korice od limuna. Formirati kuglicu.
Uz to poslužiti kavu s kremom od limuna.

U osvrtu 'Gdje raste hrana' članak je o OPG Ciganović u Ivanić Gradu koji uzgajaju magarice koje daju mlijeko. Supač, ha? Sad se napokon možemo kupati u magarećem mlijeku :)

Isprobana hrana nudi recepte za SALATU OD RADIČA, KOROMAČA, ZELENE JABUKE I FETE ( + orasi + kruška + sol, papar, ulje ocat ) i RIŽOTO OD KOPRA I ŠPAROGA.
Tu su još špecli od koprive s kobasicom i sendvič sa sladoledom od mente, matičnjaka i pistacija no doista ne znam kako doći do kopriva ( osim izleta u prirodu s gumenim rukavicama ) pa recepte preskačem.


E, ali onda slijedi članak koji me gotvo natjerao da se odmah uhvatim posla - tavanska radionica labinjonskih krafa. Ne znam što bi mi se trebalo dogoditi da me natjera da ručno spremam tijesto za rezance ili bilo koju domaću tjesteninu, no ovaj me članak toliko privukao da se ni ponovnim čitanjem želja za izradom tih krafa nije ugasila. Možda mi se desi da ih zaista umijesim, a možda se desi i vama zato evo recepta:

za 30 komada potrebno:

  • 400 g brašna
  • 2 jaja
  • sol
  • 3 žlice maslinova ulja
  • voda
Umijesiti tijesto. Oprezno dodavati vodu jer tijesto mora ostati dosta tvrdo. Dobro ga je mijesiti 5 minuta i ostaviti da stoji pola sata.
Za crne krafe postupak je isti samo se u voda sipa sipino crnilo.
PUNJENJE: 150  g kravljeg i 150 g ovčjeg mladog sira. Dodati 50-100 g. krušnih mrvica, 4-5 jaja, žlica ruma za kolače, 3 žlice šećera, žlica maslaca, žlica grožđica, korica limuna, vanili šećer i muškatni orah. 


Iza nekoliko stranica receptića za klince slijedi članak o najboljem češnjaku u lijepoj našoj. Ako niste znali, zove se šarac i raste u Ljubitovici.. U Torinu, na izložbi, proglašen je najboljim nakon svih analiza ( a mi uporno po trgovinama kupujemo bijeli kineski, koji pozeleni kad malo odstoji, op.a. )

A zatim ono zbog čega smo svi čekali ovaj broj - ručak u novom restoranu Ane Ugarković.
Mali Bar u Vlaškoj 63 od prvog je dana pod povećalom. Cijela zemlja gleda u njega i s velikim zanimaljem čita što se to danas kuha u novom, najzanimljivijem restoranu u gradu. I ja sam svog supruga pokušala nagovoriti ali nije se dao. Kaže, kad se gužva malo stiša.
Osim dnevnog menija za ručak, koji se poslužuje od podneva pa dok ga ima, nudi se i selekcija tapasa ( pašteta od pilećih i gusjih jetreca...), zatim pileća krilca s narančom i đumbirom, mini hamburgeri i springrolice od rakovice sa slatkim čili umakom, rolice od ždrebetine, ražnjići od srdele na gradele, pržene artičoke...
Ima i finih vinčeka, jeftino kućno vino Malvazija Pilato za 8 kuna dl, ali i dobar izbor kultnih hrvatskih butelja.
Navodno je jedina mana onaj jedan jedini kolač od čokolade s maslinovim uljem. Nema slatkog. No to je doista zadnja stvar koja bi nas u jednoj takvoj ponudi trebala brinuti jer gotovo sam sigurna da bi nam nakon svih onih finih delicija bilo žao pokvariti okus bilo čime što bi nakon njih stavili u usta.

Kako izgleda stažiranje u Nomi - najboljem restoranu na svijetu, piše Špiro Pavić iz dubrovačke Nautike.

Opet slijede dvije-tri stranice teksta o vinima a iza toga tema broja - PIKNIK. Među receptima našle su se grilane šparoge s mladom mrkvom, kruh s tamnom čokoladom, maslinovim uljem i tikvicama, grisini s koprom i peršinom, falafel u somunu, panacotta od jogurta s bobičastim voćem ( rekli smo da nebudemo prepisivali sve recepte koje vidimo, jesmo, jel? onda idemo dalje ) uostalom panacota je punomasna, za one na mikro kalorijama bolje da potraže mršaviji recept OVDJE

Ako preskočim Jamiev recept za janjeći burger onda smo na kraju. Još samo informacija o nekoliko novih proizvoda na tržištu, jedan od njih je Kiselo mlijeko iz Vindije a posljednja strana koja me uvijek oduševi nekom delicijom ili dobrim gadgetom, ovaj put opisuje salatu s izdancima hmelja i crnim vinom


 uz temu broja, prikladan pribor za piknik u stilu 21. stoljeća Boxall

a na samom kraju savjet za serviranje šumskih jagoda: aceto, menta i malo maslinovog ulja



kraj