Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 6. svibnja 2019.

BITI KETOTARIJANAC 30 DANA

Ketotarian: The (Mostly) Plant-Based Plan to Burn Fat, Boost Your Energy, Crush Your Cravings, and Calm Inflammation by [Cole, Will]Danas ( ponedjeljak je, 06. svibnja ) kad službeno započinje jednomjesečni ramazanski post, zaključila sam da je i meni vrijeme za odmak u prehrani te na 30 dana odlučila postati ketotarijanac.

Odluka je pala u sekundi. Bio je to onaj WOW trenutak koji je napokon donio rješenje odakle početi i kako iskušati sve one brojne recepte iz elektonskih i PDF kuharica koje su se na dnevnoj bazi skupljale, skinute preko SCRIBD-a i kindleunlimited-a.

Rješenje nije moglo biti jednostavnije - obraditi knjige jednu po jednu.

A ta je knjiga u tiskanom obliku pod nazivom KETO-TARIAN riješila stvar, i to iz veoma prozaičnog razloga - bila je doslovce prva kuharica koju sam primila u ruku i željela isprobati apsolutno sve recepte, od korica do korica. I to odjednom, bez čekanja. A kako to izvesti? Pa eto, veoma jednostavno, postati ketotarijanac na 30 dana :)

Što znači biti ketotarijanac? Doslovno, hraniti se biljnom hranom s većim udjelom zdravih masti i manjom količinom ribe, jaja i ghee maslaca. Pojednostavljeno - lisnato zeleno povrće, avokado, kokosovo i maslinovo ulje + morski plodovi s prirodnim izvorom ugljikohidrata u obliku korjenastog povrća.

Dr. Will Cole koji je knjigu napisao u rangu je 50 najboljih praktičara funkcionalne medicine, a vjerujem da nikom od nas nije potreban liječnik da mu kaže da je prirodna prehrana na bazi neprocesiranih namirnica ono što nam svima treba. Nešto kao paleo vegetarijanac, u stvari pescatarijanac ali naravno, ne do krajnjih granica.

Odmah nakon što je pala odluka s velikim sam veseljem potrpala u kolica lokalnog supermarketa hrpu BIO povrća ( da savjest bude čista :), izbor prvog recepta nije bio jednostavan jer, kao što rekoh, sve bih najrađe odmah skuhala no bio je prohladan kišni dan i trebalo je pojesti nešto toplo pa evo...

Recept kojim započinje moje jednomjesečno ketotarijanstvo zove se 'Ujušak s kokosovim mlijekom i gljivama' a recept pogledajte OVDJE

Drugi recepti su:
 'Špageti od tikvica s pestom'
'Odrezak od cvjetače s ljutim umakom i maslinama'
'Avokado & cikla topla salata'
'Marokanska povrtna tagina'
'Talijanska juha od cvjetače'
'Grilana salata i avokado s jajima'
'Filet bakalara sa špinatom, crvenim grejpom i klicama'




( Uskoro će ovdje biti popis svih recepata i nešto više o knjizi i njenim poglavljima )