Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 17. travnja 2019.

ZMAJEVO JAJE

Pred nama je Uskrs i posljednja sezona Igre Prijestolja a neke najave kažu da će na tron zasjesti upravo Daenerys Targaryen - 'majka zmajeva'.
U toj shemi evo jednog veoma atraktivnog recepta, prikladnog upravo za ovo vrijeme.




POTREBNO:
10 datulja bez koštica* ( najbolje medjool )
3-4 žlice javorovog sirupa
2 žlice omekšalog kokosovog ulja
50 ml ruma ( ili kave ili narančin sok** + 1 žlica vanili arome )
0,5 cup ( 40g ) kokos pahuljica
0,4 cup ( 30g ) nezaslađenog kakao praha
1 pakiranje badema u listićima za ukrašavanje



U multipraktiku (sjeckalici) povezati sve sastojke. 
Ako je masa na kraju suviše tvrda dodati još koju žlicu rastopljenog kokosovog ulja, ako pak je suviše rijetka dodati malo kokosa.
Obložiti tanjur papirom za pečenje***, na papiru oblikovati jedno veliko ili nekoliko manjih jaja.
Dok se masa još nije stisnula ukrasiti listićima badema. Početi sa zadnje strane i redati listić preko listića. 
Ukrašeno jaje staviti u hladnjak da se stisne. Drugi dan se bez problema skine s papira i prebaci na tanjur za posluživanje.

Idealan recept za poigrati se zajedno s djecom.

Ako vam se neda redati ljuskice možete napraviti ježeke ali vjerovali ili ne, meni je to bilo puno dugotrajnije i kompliciranije.

Za 'uljuskati' veliko jaje treba otprilike 12-15 minuta pa sve zajedno za ovaj atraktivan kolač nećete utrošiti više od pola sata.
Isplati se, vjerujte. ( Naročito za varijaciju s rumom :))


* datulja bez koštica ima u trgovinama zdrave hrane po veoma pristupačnim cijenama, medjool su nešto skuplje ali sočne i slatke, nikako ne kupujte one presušene datuljine kožice u supermarketu!!
** kap dvije eteričnog narančinog ulja bile bi prikladnije jer sok ne daje dovoljno intenzivan 'karakter'
*** Papir, zajedno s tanjurom i jajetom staviti u hladnjak, kasnije se kolač bez probleme skine s papira i prebaci na poslužavnik.

Recept je preuzet OVDJE