Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 10. listopada 2011.

BRZA JUHA S CURRYJEM I LEĆOM NONE MAGGIE

Recept iz knjige Italija Al Denta


( za 4-6 osoba )
4 žlice maslinova ulja
1 veliki luk, sitno sjeckan
3 režnja češnjaka, prepolovljena
2 žličice paste od curryja
2 lovorova lista
500 g crvene leće, dobro isprane
2 povrtne kocke
sol i svježe mljeveni crni papar
malo maslinova ulja ( za posluživanje )
malo sjemenki kumina ( za posluživanje )

Zagrijati ulje u velikoj tavi pa pirjati luk i češnjak dok postanu lagano staklasti. Dodati pastu od curryja i nakratko propirjati pa dodati lovor i leću. Promiješati i pirjati par minuta da se sastojci prožmu i upiju aromu. Dodati 1,5 litru hladne vode i dvije kocke. Kad juha provri smanjiti vatru i kuhati lagano dok ne postane kremasto gusto. Ako se previše zgusne dodati malo vode. Prilagoditi začine i poslužiti s malo maslinova ulja i prstohvatom kumina.


VARIJACIJA: za autentičnu talijansku verziju, izostaviti curry i dodati malo nasjeckanih rajčica i svježeg začinskog bilja 10 minuta prije kraja kuhanja.

UKUSNE PREOBRAZBE:
Mješavina limuna, mascarponea i prženih badema

Pomiješati 125 grama mascarponea s čajnom žličicom limunova soka i naribanom koricom limuna pa začiniti solju i paprom. Popržiti 3 šake (?) mljevenih ili sjeckanih badema na suhoj teflonskoj tavi, na laganoj vatri, oko 5 minuta, dok bademi ne dobiju boju i otpuste aromu. Staviti u juhu žlicu kreme od limuna i sve skupa posuti prženim bademima.