Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


četvrtak, 13. rujna 2012.

POPEČCI OD TIKVICA I FETA SIRA


Dovoljno je samo malo izmjeniti sastojake pa da tradicionalan recept za popečke dobije novi štih.

Ovaj put je to odradila metvica. Umjesto sjeckanog peršina fino se uklopila u priču a feta je dodatno obogatila aromu.



Fino s vrhnjem, jogurtom, samo ili kao prilog uz umak i pečenje.


POTREBNO:

  • 1 tikvica
  • 1 manji luk, sitno sjeckan
  • 1 režanj češnjaka, sitno nariban
  • sol, svježe mljeveni papar
  • 10-tak listića svjež metvice
  • brašno po potrebi ( 3-5 žlica integralnog ) 
  • 1-2 jaja
  • 150 grama feta sira ( namrvljenog )
  • maslinovo ulje za prženje

Dalje slijedi uobičajeni postupak: 
--Dobro oprati tikvicu i naribati je zajedno s korom u cjediljku. 
--Posoliti i pustiti desetak minuta pa dobro istisnuti da se voda ocijedi.
--U posudi pomiješati dobro ocijeđenu tikvicu, luk, češnjak, sitno sjeckano lišće metvice, brašno, mrvljenu fetu i na kraju jedno jaje. 

Ako se doda samo 3 žlice brašna bit će dosta jedno jaje ako je dodano više brašna onda možda i drugo, sve ovisi koliko je bila velika tikvica

--Posoliti, popapriti pa u plitkoj tavici zagrijati malo ulja i na njega velikom žlicom vaditi popečke koje lagano pritisnuti s gornje strane kako bi bili fino tanki.
--Kad su popečci prženi s jedne strane okrenuti ih širokom lopaticom pa pržiti do kad lijepo porumene.
--Vaditi ih na salvetu da upije masnoću i poslužiti dok su još vruće posuto s još malo mrvljene fete.