Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 9. travnja 2014.

PALEO DORUČAK

Nakon paleo osnova evo napokon i neka konkretna hrana.

Počevši od najvažnijeg obroka u danu - doručka, kojeg nikako i nikad ne bi trebalo preskočiti, u paleo verziji on bi izgledao ovako:

  • Dva jaja na oko s dvije hrskavo pečene ploške slanine i nešto povrća (njama) 
  • ili verzija s voćem za one koji ujutro jedva da mogu otvoriti usta; voće u bilo kom obliku, svježe ili u formi smoothija
  • i napokon mliječna varijanta, odnosno jogurt ili svježi sir s brojnim dodacima
Moja najdraža kombinacija je ona s chia sjemenkama uz dodatak obavezne banane, nešto suhog voća, par orašastih plodova i kakao nibsima. Sve kombinacije su dobrodošle pa se slobodno poigrajte bojama i okusima.

Doručak je obrok koji nam daje snagu da izdržimo naporna jutra pa stoga bez obzira koji izabrali trebao bi biti dovoljno snažan da nas drži do ručka. Kalorije šparamo od ručka nadalje a za doručak napunite tanjure ili zdjelice i do sita se najedite.

Iako najviše volim jaja sa špekecom priznajem da slušajući svoj organizam nisam u stanju dan za danom jesti špek i jaja dok verzija s jogurtom, u stvari Fortiom, nikad ne dosadi zbog neprestane izmjene dodatnih
sastojaka. Jedino kakao nibsi ostaju u svim kombinacijama.




Ovo je ujedno i obrok koji možete ponijeti na posao; kod kuće uzmete bananu, usput kupite malu Fortiu, a chia sjemenke, acai prah i ostale dodatke po želji ponesete u posudici s poklopcem u kojoj ćete sve to na poslu pojesti. Tamo na njih samo natrgate bananu, prelijete Fortiom, pričekate minuticu da chia nabubri i fina brza pauzica je gotova.