Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 22. travnja 2014.

NAKON USKRSA



Eto i to je prošlo. Sad kihneš i već je sredina ljeta. No prije toga je prvomajski grah a osim toga trenutna preokupacija je kako utrošiti šunkicu i jaja preostala nakon blagdanskog stola.

Ako niste pri idejama evo par usputnih prijedloga.

JAJA UKISELJENA U SOKU OD CIKLE:
Ovaj zanimljiv recept preuzet je iz travanjskog broja Dobre Hrane

Idealno za utrošiti ostatke kuhanih jaja.

U visokoj uskoj staklenci komotno se njome prekrije i više od navedene količine jaja


-8 tvrdo kuhanih jaja
-3 dl soka od cikle
-3 dl vode
-2 dl jabučnog octa
-par listova lovora
-dvije grančice svježeg timijana ( majčine dušice )
-jedna čajna žličica šećera
-sol i papar

Vodu prokuhati, dodati sol, šećer, začinsko bilje i sok od cikle.
Maknuti s vatre i dodati papar i oguljena jaja. Držati na hladnom. Najbolje da odstoji barem jedan dan prije posluživanja.

KOMENTAR: ne očekujte kisela jaja, za one koji vole kiselo ovo će možda biti suviše nježno pa ukoliko želite kiselija jaja stavite neku drugu vrstu octa.




Osim toga jaja su zahvalan sastojak pa nam uvijek preostane ona jednostavna varijanta sa salatama: na pari kuhano povrće, preljev od vrhnja ili domaća majoneza s malo dijon senfa i preko svega naribana jaja.
Super je kao prilog uz ribu, laganu večeru ili pauza za ponijeti na posao.



 SLATKO-LJUTA KREM JUHA OD BATATA I HRENA:

Preostali naribani hren najlakše je ukuhati u ( malo drugačiju ) krem juhicu;


-1 sitno sjeckani luk
-dva-tri crvena batata ( ili krumpira )
-dvije-tri crvene mrkve
-list lovora
-dvije-tri žlice ribanog hrena ( ovisno o ljutini koju želite )
-malo vrhnja

Sitno nasjeckati luk i popržiti na malo maslinova ulja, gore dodati mrkvicu i batate narezane na nockice, list lovora i podliti vodom ( ne previše da nebude suviše rijetka ) pa kuhati desetak minuta. Pred kraj dodati ribani hren, začiniti solju i po potrebi dodati još malo vode. Kuhati pet minuta da se sastojci prožmu pa maknuti s vatre, izvaditi lovor i štabnim mikserom umutiti u glatku masu.

Eventualno još malo razrijediti ako je suviše gusta. Servirati s vrhnjem i par kapi gustog aceta balsamica.


Na slici je slatka varijanta ( bez hrena ), samo s mrkvicom i dvije vrtste batata, crvenim i bijelim, umjesto aceta dodano je malo mljevenog kardamoma.

A kuhanu šunkicu možemo servirati uz bilo koje od ovih jela
:)