Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


srijeda, 26. ožujka 2014.

PALEO - ukusna ljubavna priča ( 3 )


Paleo priča ide dalje, evo i trećeg nastavka

Ako planirate postati paleo fanatik ovdje je nekoliko malih smjernica:

JE LI MED PALEO? Jeste. S jedne strane beskrajno zdrav zbog svojih nutritivnoh svojstva s druge strane čista fruktoza.
Što o njoj misli Zdrava Krava pročitajte OVDJE.
Nemojte odmah raditi dramu, žlica-dvije prirodnog meda ne samo da ne škode već mogu itekako koristiti, uostalom odvagnite....med vs šećer....i sjetite se da smo upravo odlučili iskočiti iz robije šećera

PALEO ČAJ? vjerovali ili ne ali DA, postoji paleo mišljenje za čaj. Kako se paleo fokusira na što manje prerađenu hranu a čaj se sortira prema bojama, tako je bijeli čaj najmanje prerađen ( čajoljupci kažu suptilna aroma a kritičari - nikakva ), zeleni sasvim lagano ( travnati okus u mnogo varijacija ), žuti ( vrlo sličan zelenom ) i na kraju crni koji se suši, valja, zatim lomi i na kraju je izložen mnogo duljem procesu oksidacije pa eto, što se može, on je dakle OUT.
No zato je zeleni itekako IN, naime ako ste čitali ZDRAVU KRAVU onda sigurno znate da zeleni čaj topi mast oko struka a to je itekako poželjna kvaliteta.

Postoji i OOLONG, još jedna vrsta čaja, poznata kao 'aromatični ubojica masnoća', nešto između zelenog i crnog čaja koji ubrzava organizam za deset posto i po svojim je kvalitetama zasigurno dovoljno zanimljiv da ga uvrstimo u prehranu. Prije spavanja izbjegavati čaj, umjesto njega popiti čaj od od jedne žlice peršinova lišća i vruće vode ( ostaviti da odstoji 15 minuta ) pa dodati sok pola limuna i prstohvat kajenskog papra. Zvuči čudno no potiče termogenezu i povečava potrošnju kalorija dok spavamo.

VOĆE I POVRĆE izvor je proteina, minerala i vlakana. Poželjno ga je konzumirati u što većim količinama, naglasak je na onom iz organskog uzgoja. Birati tamno zeleno lisnato povrće, kelj, krastavce, brokulu, šparoge, artičoke, tikvice, gljive, graškić....uključiti quinou, sirove bademe i voće sa niskim postotkom šećera kao što je kiwi, pomelo ili grejp. Svo voće i povrće iz organskog uzgoja smatra se paleo osim konzerviranog.

UMJETNA SLADILA - kako organizam nije u stanju probaviti kemijske zaslađivače oni ne samo da se gomilaju u našoj masti oko struka već nas usput i truju. Osim toga umanjuju sposobnost organizma da osjetimo kad smo siti stoga u paleo verziji od sladila preostaje jedino stevija koja se smatra prirodnom i zdravom. Neka vas ne obeshrabri što izgleda kao bijeli prah u načelu jednako kao i sva ostala sladila. Razlika je velika. Bijela stevija dobiva se procesom ekstrakcije, odnosnom otapanjem biljke u tekućini i filtriranjem kroz fina sita različitog promjera a zatim miješa s eritritolom. Finalni proizvod ima niski glikemijski indeks i nema kalorija.
Više o eritritolu i finim receptima sa stevijom pogledajte na stranici poznate nutricionistice Anite Šupe ( OVDJE )

MLIJEKO-iako se tvrdi da je mlijeko najbolji izvor kalcija, činjenice govore da mlijeko puni naš organizam sluzi a logika kaže da proizvod koji je dehidriran, pasteriziran, steriliziran i blabla... jednostavno nemože imati ništa od nabrojenih korisnih ili zdravih prirodnih sastojaka. U idealnom svijetu ( kojeg se još sjećam ) paleo bi mlijeko trebalo biti pomuženo od kravice koja je pasla na livadi a pomuzla ju je bakica koja joj je prije toga isprala vime. Ako živite s jednom takvom bakicom predlažem da ju rentate dok još može hodati jer su bakice na cijeni. Rent-a-bakice..hehe...
Ova druga varijanta sa sirotim kravicama koje nisu vidjele dnevnog svjetla, na farmama koje muzu strojevi, pomalo je zastrašujuća jer ako je istina to što piše udruga prijatelja životinja na svojim reklamnim brošurama ispada da ( citiram ) ''jedna šalica kravljeg mlijeka prosječno sadrži i do sedam kapi gnoja, odnosno 500 milijuna somatskih stanica, oko 4.700.000 bakterija, 24mg kolesterola, 6 g kazeina, a često i krv i fekalije. Mliječna industrija veliki je potrošač antibiotika, a nerijetko i hormona''  ( uh, brutalno, ha? ). Ali zato preradom ubijemo i dobro i zlo pa nema straha.
Fermentirani proizvodi su druga priča, naročito probiotici koji potiču razvoj zdravih bakterija u probavnom traktu i poželjni su u svakoj pa tako i u primal paleo prehrani, stoga juriš na probiotike.

MALOMASNO/BEZ ŠEĆERA - nije samo paleo taj koji skreće pozornost na to da proizvodi sa smanjenim udjelom masnoće ili 'bez šećera' uglavnom imaju u sebi nepotrebnih dodataka kako bi se nadoknadio okus. Osim toga nadam se da ne mislite da se voćni jogurt sastoji samo od jogurta i svježeg voća? Čitajte etikete! Ako su vam slova suviše sitna nabavite naočale, vjerujte, iznenadit ćete se što sve na etiketama piše.
Osim toga kad maknete masnoću iz punomasnog mlijeka, prirodni mliječni šećer kojeg on sadrži brže će se apsorbirati u krv stavljajući organizam u tzv. fat-storing mode, pa je tako jogurt bez masnoće zapravo 'masni' jogurt. Tako bar tvrdi jedan od holivudskih liječnika kojem nisam zapamtila ime.

DATULJE se u paleu koriste kao zamjena za šećer. Njime se slade kolači, smoothiji i sve gdje vam padne na pamet. Nisu bez kalorija ali tko je rekao da je zdrava hrana niskokalorična? Ako kliknete na naziv saznat ćete više o njima.

PAMETNO S KALORIJAMA - ponašajte se s njima kao s novcem, nemojte da morate plaćati kamate. To znači da kad god imate priliku zamijenite žlicu maslinova ulja ( oko 120 kcal ) sa dvije žlice acetta balsamica i jednom žlicom limunova soka. Paleo sam po sebi sadrži mnogo teško brojivih kalorija u orašastim plodovima i sjemenkama stoga opreza nikad na odmet.

SAMO NA POČETKU - kako bi potaknuli organizam na razgradnju masnoće, samo na mjesec dana uklonite iz prehrane banane, grožđe, trešnje, bundeve, krumpir, ementaler i avocado. Iznimno je teško ako nam je banana najdraži doručak ali pola pomela sasvim je zadovoljavajuća adekvatna zamjena. Isprobano. Ako možete izdržati bez voća idealna je ZELENA KURA. Sad još nema svježeg voća a tržnica je prepuna mladog zelenog lisnatog povrća pa uskočite u zadnji vlak i iskoristite priliku ( ovo je samo prijedlog, nije nužno da slušate nekog tko se ne može skinuti s banana )

IZBACITE KOFEIN I ALKOHOL - ili ga bar smanjite na najmanju količinu. Kofein zakiseljava organizam a alkohol ima tendenciju da se gomila oko struka. Dvije čaše vina tjedno sasvim su dovoljne. A kofein? Ako ste ovisnik probajte u jutarnji smoothie dodati kavenu žličicu GUARANE. Iznenadit ćete se. Djeluje poput stimulansa. Za razliku od kave koja sadrži 1-2% kofeina, guarana ga sadrži čak 3-7%, stoga pazite da ne pretjerate ( mene je bacilo na kauč, uplašila sam se da će mi srčeko iskočiti na usta )


OBOGAĆENA PREHRANA - jedna od pozitivnih stvari prilikom klika na paleo je okretanje prirodnim sastojcima i dodacima, stoga se nemojte čuditi ako vam se polica odjednom napuni superhranom neobičnih naziva za koje do jučer niste ni čuli, poput LUCUME, MESQUITE, YACON i CAMU CAMU praha. Oduševit će vas bogatstvo novih okusa i saznanja o njihovim korisnim sastojcima.

D-VITAMIN - jeste li znali da pomanjkanje može uzrokovati otežano mršavljenje? Stoga sjednite na sunce i uživajte u sunčevim zrakama tokom jutra dok sunce još nije suviše jako.

Još malo iz iskustva:
  • napraviti plan prehrane ( staviti na papir sve ideje za obroke, međuobroke, slatko i krizna stanja )
  • jednom tjedno, najbolje u petak napraviti plan za naredni tjedan
  • u subotu kupiti sve namirnice, ispeći kruh, samljeti u brašno bademe i kokos koji su ostali od izrade mlijeka tokom tjedna ( nakon izrade mlijeka obavezno ocijeđenu pulpu osušiti u pećnici ) 
  • jednom mjesečno napraviti zalihu npr. mrvica za pohanje od ostataka starog paleo kruha, zatim samljeti lan za smoothije i slične korisne stvari.
I za kraj - nakon što donesete nekoliko radikalnih odluka i uklonite iz prehrane šećere i ugljikohidrate osjećat ćete se kao potpuno nova osoba. Preporod kojeg takva odluka donosi sa sobom je apsolutno neopisiv
( izjava nakon dvomjesečne primjene ). Točka.

Sad bi mogli nešto skuhati...