Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 26. siječnja 2013.

ENGLESKA PITA OD JABUKA

Klasična pita na malo drugačiji način

U nedostatku izbora sezonskog voća jabuka je još jedan svestrani komad voćke kojeg spremamo na bezbroj načina i koji nikad ne dosadi.
Pita je jedan od njih.
Dok se vani temperatura spušta ispod ništice, toplom se kuhinjom šire mirisi cimeta, klinčića i karameliziranih jabuka...mmmm...

Ovaj recept imam, kak se veli, već sto godina ali Jamie me podsjetio na njega prošli vikend kad je radio pitu od piletine i napravio malu dekoraciju u sredini tijesta..

Ne sjećam se kad sam pitu posljednji put pekla ali znam da je bilo davno i vidim da sam si pored recepta stavila napomenu ''za veliki lim tijesto x4, za srednji x2, dolje treba biti deblje tijesto i dodati žlicu cimeta''.
Od mlijeka je tijesto fino žilavo pa se dobro razvlači. Ako se sjećate bakinih recepata obično se u njih stavljala žlica vrhnja, e pa to je to.

Ono po čemu se pita izdvaja je dekoracija koja mi je btw. prošli puta tako savršeno uspjela a ovog puta sasvim zakazala zbog toga što je nestalo tijesta. Vjerojatno sam ga predebelo valjala zato nastojte napraviti tanje tijesto tako da vam na kraju ostane za jabučice jer je pita beskrajno zgodna kad je u potpunosti ukrašena. ( Skenirana fotka na dnu teksta.)

POTREBNO: ( masa je već udvostručena )
za kalup promjera 28 cm

  • 60 dag brašna 
  • 30 dag maslaca
  • malo mlijeka ( cca 1 dl )
  • 4-5 velikih jabuka
  • žlica limunova soka
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • 10 dag šećera ili karamel umak po želji
  • malo soli
  • cimet
1) Namrviti brašno i maslac sobne temperature, dodati sol i s malo mlijeka zamijesiti glatko tijesto. Neka pokriveno odleži dva sata.

2) Jabuke oguliti, očistiti, narezati na male ploškice i nakapati limunovim sokom. Pomiješati šećer i žlicu škrobnog brašna pa umiješati u jabuke.
Ako vam je draže, umjesto šećera može se po jabukama preliti karamel umak: prokuhati zajedno komadić maslaca, šećer i malo vode pa time preliti jabuke. Dalje postupak kako slijedi.

3) Tijesto prepoloviti, od jednog dijela razvaljati krug 4 cm veći od kalupa za pitu. Obložiti kalup tijestom, po njemu rasporediti jabuke, preklopiti višak tijesta prema unutra, premazati mlijekom pa sve pokriti drugom polovicom razvaljanog tijesta. Na sredini napraviti rupu. Od ostatka tijesta napraviti listiće i jabučice, priljepiti ih za pitu, ukrasiti, pa cijelu pitu premazati mlijekom i staviti u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva na cca 45 minuta.