Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 23. listopada 2022.

He Shou Wu ili 'MAN OF LEGEND' praline

He Shou Wu ili u prijevodu 'crnokosi gospodin He' smatra se biljkom dugovječnosti a ovaj zanimljiv i koristan recept preuzet je iz knjige 'Adaptogens' Agathe Noveille.

Legenda kaže da je gospodin He bio slab i bolestan te kroz život nije mogao imati djecu stoga je potražio pomoć kod travara u nekom samostanu.
Tamo su mu dali korijen biljke Fo-Ti i nakon nekog vremena gospodin He je ojačao, vratila mu se mladenačka snaga, kosa mu je ponovo dobila crnu boju a rodilo mu se i nekoliko djece.
Doživio je navodno duboku starost.

Sve kineske legende treba uzeti sa zrncem soli no činjenica je da ovu biljku u Tradicionalnoj Kineskoj Medicini koriste već stotinama godina za regeneraciju organizma nazivajući je  čudesnim tonikom za produljenje životnog vijeka.

OVDJE ga možete kupiti i doznati više podataka :)

A da je istina da pomaže u obnovi kose pročitajte OVDJE

Ako He Shou Wu želimo koristiti samo kao energetski dodatak prehrani dovoljno je da 1/4 žličice umiješamo u smoothie ili dodamo u kavu a možemo napraviti i jednostavne praline od svega četiri sastojka:


'MAN OF LEGEND' truffles  ( recept )

-1 cup ( 180g ) maslaca od kokosa
-3 žlice rižinog sirupa ili agave
-3 žlice he shou wu praha
-tamna čokolada ( 85% )

PRIPREMA:

-Maslac od kokosa otopiti u vodenoj kupelji
( uroniti staklenku u posudu s vodom i na vrlo laganoj vatri grijati da se maslac otopi ).
-Umiješati slad i prah te miješati da se sjedine.
-Formirati 12 kuglica ili utisnuti u male kalupe ( ja sam izabrala ovo drugo )
-Staviti na hladno da se stisne.
-Na pari otopiti čokoladu pa kuglice umakati u nju ili ukrasiti oblike iz kalupa.
-Čuvati u hladnjaku ( ako su vam suviše tvrde mogu se čuvati i na sobnoj temperaturi ;)

He Shou Wu je vrsta vinove loze ( lat. naziv polygonum multiflorum ), dobar je izvor željeza i cinka a njegova korisna svojstva djeluju na cjelokupni organizam. 

Okus je po meni veoma ugodan; zemljasti, pomalo 'muški'. Može se umiješati u ostale slastice, ja sam ga dodala u podlogu svoje RAW torte od slanog karamela koji je bio u ponudi za mjesc listopad.
Pogledajte na stranici RAWLINE
Btw. odlično se uklopio.

Inače ove su praline odličan način za konzumiranje ostalih korisnih biljaka, npr, umjesto He Shou Wu u maslac možemo dodati macu, ječmenu travu, matcha čaj i sl. 
Maslac od kokosa se dobro drži na sobnoj temperaturi, u čvrstom je stanju pa pralinu možemo ponijeti sa sobom u nekoj maloj posudi na posao za dodatnu energiju uz šalicu kave ili je čuvati u ladici za krizna stanja.

 

A škaklja me misao da ga stavim u čokoladne praline i napokon formiram jedan 'muški' poklon ;)

👌😉