Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 17. lipnja 2019.

KETO ČUPAVCI

Evo sad jedan klasičan recept na malo drugačiji način...
Koristimo iskušani CHIA DŽEM uz klasičan masni biskvit izrađen od kokosovog brašna i eritrita

POTREBNO:
Suhi sastojci:
1 cup ( 100 g ) mljevenih badema
1/4 cup ( 25 grama ) kokosovog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1/2 cup ( 80 grama ) eritrita + par kapi stevije






Mokri sastojci:
3 velika jaja
1/4 cup  ( 45 grama ) otopljenog maslaca
1/4 cup( 60 g ) vrhnja ( koristila sam kokosovo )
1 žlica jabučnog octa
1 žlica vanili arome


CHIA DŽEM:
1/2 kg jagoda ( ili bilo kojeg drugog voća )
3-4 žlice bijelih chia sjemenki
javorov ili agavin sirup ili med,  prema ukusu

KOKOS u ljuskicama za uvaljati

IZRADA:
1) Od gornjih sastojaka napraviti chia džem; blendati voće u pire, zasladiti i dodati chia sjemenke.
Staviti sa strane da odstoji najmanje pola sata
Detaljnije upute pogledajte  OVDJE .

2) U posebnoj malo većoj posudi pomiješati suhe sastojke: mljevene bademe i kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol.

3) Jaja umutiti s eritritom, dodati otopljeni maslac, vrhnje i jabučni ocat pa još malo mutiti. Taj se proces može izvesti u blenderu.

4) Mokre sastojke sipati u posudu sa suhima te sve zajedno dobro povezati pjenjačom.

5) Masu sipati u veoma mali silikonski kalup ( 20 x 20 cm ) ili metalni lim obložen  papirom za pečenje.
Peći na 180 stupnjeva da dobije lijepu zlatnu boju. Ohladiti

6) Hladan biskvit narezati u željene oblike pa ga umakati u džem i uvaljati u ljuskice kokosa.
Chia džem se malo teže lovi za biskvit ali uzevši u obzir da se radi o kvalitetnijoj slastici oprostit ćemo mu taj dio i malo se potruditi.

Varijacije na temu:

KUGLICE ( slika lijevo )od ostatka biskvita pomiješanog sa chia džemom. Dio kuglica uvaljanih u kokos, dio bez toga.


POSLASTICA U ŠALICI ( slika na dnu stranice ): red chia džema, red domaćeg čokoladnog preljeva, red keto biskvita....pa sve još jednom

Pogledajte kako lijepo oni mogu izgledati ako ih radite u obliku za muffine i okrenete naopačke.
Recept je mrvicu modificiran, preuzet sa stranice SUGARFREE SPRINKLES

....a sad pustite mašti na volju i zamislite to isto sa chia džemom od borovnica ili kupina, pa od kivija, ananasa, manga....

Ukusno i razigrano šarenilo na stolu. Uz to još i zdravo, bez brašna i šećera.