Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 11. rujna 2018.

CHIA DŽEM OD SMOKAVA bez dodanog šećera



Iskoristite sezonu smokava i napravite ovaj jednostavan zdravi džem u 5 minuta od svega dva sastojka

Potrebno je:

  • svježe zrele smokve
  • chia sjemenke ( po mogućnosti bijele, ima ih u Sparu )
  • po želji: limunov sok, cimet, prirodnu vaniliju

Veoma zrele smokve ( ali ne u fazi fermentacije ) oguliti od kožica i propasirati vilicom. Dodati žlicu-dvije chia sjemenki i malo vode da chia može bujati. I to je to!
Po želji možete dodati malo limunovog soka da ublaži slatkoću smokava ili začina poput cimeta i vanilije. U količinama nemožete pogriješiti ali za orjentaciju na pola kilograma smokava dodati dvije vrhom pune žlice sjemenki.

Ostaviti neko vrijeme da chia nabubri. Dovoljno je sat ili dva a najbolje preko noći. Džem je nakon toga spreman za upotrebu. 

Možete njime premazati palačinke ili dodati na puding i panna cotu, a možete ga jednostavno servirati uz bilo koju slasticu kao malu a slatku potporu. 
Drži u hladnjaku par dana ( ako ga ne potamanite ☺)