Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 27. svibnja 2013.

MASTER CLEANS i 5/2 GLADOVANJE

Naše je tijelo stvoreno za gladovanje. Od prapočetaka kad su naši preci svoju hranu lovili toljagama u borbama na život i smrt pa kroz stoljeća u kojima se gladovanje pojavljuje u vjerskim i zdravstvenim svrhama.

Nekada, kad hrana nije bila dostupna kao sada, obroci su bili povremeni i ne tako obilni, zdraviji, bez rafiniranih ugljikohidrata, sladilo se medom, žitarice su bile cjelovite, ulje nerafinirano, voće i povrće netretirano. S vremenom tri su se redovna obroka polako pretvorila u pet gotovo obaveznih a da ne velimo da se između njih još uvijek konzumiraju grickalice, sokići i ostale trice i sitnice koje već gotovo ni ne primjećujemo da smo ih strpali u usta.
Puni smo aditiva i toksičnih sastojaka i naš organizam, već umoran od prerađivanja zatrovane hrane, zaslužuje malo odmora. Nisu bez razloga proljetna čišćenja organizma a ono najvažnije i najviše što sami sebi možemo pružiti je - gladovanje.
Gladovanje = potpuna regeneracija
Gotovo nezamislivo u ovo današnje vrijeme, gladovanje je melem za svaki organizam, naravno ako prije toga uspijemo savladati prepreke u svojoj glavi i predrasude koje smo s godinama o gladi usvojili.

Zašto gladovanje?

  • za čišći i zdraviji krvožilni sistem
  • ojačane funkcije mozga
  • više energije
  • zdraviju kožu
  • reduciranje bolova iz muskulature
  • smanjenje glavobolja
  • stabilizacija krvnog tlaka
  • za jaču i efikasniju probavu
  • gubitak težine
  • autoregeneraciju ( razgradnja bolesnog tkiva i tvorevina )
  • izbacivanje toksina

Ovo posljednje nije i nevažno. Detoksikacija je prava blagodat. U njoj se čistimo od silnih hormona kojih je prepuno meso životinja kojima se hranima i pesticida nakupljenih u našim masnim naslagama i probavnom traktu u kojem sve počinje i gdje sve završava. Jer naša su crijeva naša matična baza. Srčeko pumpa, mozak nas vodi a crijeva odrađuju najtežu ulogu - preradu svih silnih  da ne kažem sra*a koja kroz život popapamo.  
Da su gadna govori podatak da od toksina koji se oslobađaju kad se salo počne topiti možemo dobiti
lagano trovanje a bubrezi mogu trpjeti ozbiljna oštećenja od filtracije svih tih otpadnih tvari pa se stoga preporučuje početi s jednodnevnim ili trodnevnim postom kako bi se funkcije organizma polako prilagodile.

Za to je upravo idealan 5/2 program gladovanja kojeg je osmislio Michael Mosley, autor knjige The Fast Diet koja se i kod nas može pronaći na kioscima Tiska.
Osnova tog programa su dva dana u tjednu u kojima konzumiramo 500 kcal dnevno ( 600 za muškarce ) a ostale dane u tjednu jedemo što želimo, uz kočnice, naravno.
Svojih 500 kcal kroz dan možemo rasporediti kako želimo no poželjno je da to bude u poslijepodnevnim satima kako bi organizam uspio ući u mod gladovanja jer nije gladovanje ako gricnemo po malo svakih pola sata. Važno je ne imati suvišna očekivanja i zadržati dobre emocije. Pozitivno razmišljanje i vjera u dobre rezultate uvelike pomažu.

Osobno sam se u avanturu posta upustila u siječnju, nakon čitanja svog Kindle izdanja gore spomenute knjige i do sada dogurala
do dva kilograma manje, vikend prežderavanja i saznanja da je post itekako izvediv. Nakon što sam u početku na posao sa sobom nosila cijelu hrpu pomagala u obliku hrane, kupila termosicu, u jutro prije posla kod kuće kuhala chai, nosila sa sobom voće i bademe, napunila ladicu na poslu zdravim zalogajima,,, sad u dane posta ( dva puta tjedno ) na posao idem ležerno, bez ikakvih briga, strahova i razmišljanja. I praznom torbom. Svojih 500 kalorija poslije posla konzumiram u obliku svježe iscijeđenih povrtnih sokova i smoothija jer sam shvatila da je opasno
primiti se konkretne hrane zbog toga što kad počnem jesti ne stajem pa su se obroci od 500 najčešće pretvorili u obroke od 2500 kalorija.

Stoga svatko mora pronaći svoj model.


Nakon otkrivanja blagodati jednodnevnog posta logično je bilo krenuti dalje.

Master Cleans je desetodnevni program s 50 godišnjom tradicijom i bezbroj zadovoljnih sljedbenika. Prvi sam put za njega čula na predavanju doktorice Bura kad ga je samo usput spomenula u smislu sastojaka no kako se uvijek ulovimo za ono što želimo čuti tako i meni vrag nije dao mira pa sam dalje iskopala da je na tom programu cijela jedna generacija ljudi mršavila i regenerirala svoj organizam, pa zašto onda ne bih i ja?
Limunov sok, javorov sirup i kajenski papar. Finoooo

I šta da Vam kažem, od danas sam na njemu, a dokle ću dogurati vidjet ćemo.

Više i detaljnije o svakom od tih programa slijedeći tjedan a dotle i više informacija iz osobnog iskustva.

Pozz