Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


subota, 9. veljače 2013.

JEDNOSTAVNA VOĆNA TORTA Erica Lanlarda



Priprema: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 2,5-3 sata


Ako ste gledali 'Glamurozne slastice' onda znate da Eric sprema fantastične kolače, evo prilike da se jedna od njih i proba.

Recept je iz časopisa Delicije i definitivno vrijedan svih pohvala.

Napomena prije početka:
Ako koristite šećer Demerara ili Muscovedo kolač će dobiti intenzivni okus karamela pa računajte s tim.


POTREBNO:
  • 300 g omekšalog maslaca
  • 300 g smeđeg šećera
  • 4 jaja
  • 4 žličice vode narančina cvijeta ili 1 narančino ulje ( ima u Lidlu )
  • ribana korica i sok 2 nešpricane naranče i 2 limuna
  • 350 g brašna
  • 200 g arancina
  • 200 g tamnih grožđica
  • 200 g svijetlih grožđica
  • 4 žličice džema od marelica ( možda malo više ( op.a. )
  • ušećerene trešnje za dekoraciju ( Metro ima pakung od 450g )
POSTUPAK:
  1. Pomiješati u zdjeli obje vrste grožđica, kandirano voće, korice agruma i sve natopiti sokom limuna i naranče. Ostaviti preko noći
  2. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i namastiti metalni kalup za tortu
  3. U smjesu voća i soka dodati vodicu narančina cvjeta ili ampulu ulja. U posebnoj posudi izmiješati maslac sa šećerom da postane svijetao i pjenušav a u drugoj istući 4 jaja. Kada je maslac dobro izrađen postupno mu umiješati jaja i svako toliko po dvije žličice brašna. Sve bi moralo trajati oko pet minuta, dakle ne se žuriti pa dodavati jaja suviše rano.
  4. Kad je dodano svo brašno, pažljivo izmiješati špatulom. Dodati smjesi namočeno voće. Ne miksati već polako izmiješati pa izliti u pripremljeni kalup.
  5. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca 30 minuta. Nakon 30 minuta pokriti papirom za pečenje pa smanjiti temperaturu na 150 i peći još sat i pol do dva sata, sve dok čačkalica upiknuta u tijesto ne izađe suha.
  6. Pričekati petnaestak minuta pa izvaditi kolač iz kalupa. Premazati ga džemom od marelica i ukrasiti glaziranim trešnjama



Nakon dan-dva još je bolja pa ispečena u kalupu u obliku srca idealan je slatki obrok za nadolazeće Valentinovo.