Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 12. veljače 2013.

ČOKOLADNE PLOČICE

Valentinovo je na vratima a mene još od Božića drži groznica oko izrade ovih pločica, no pored pralina i svih ostalih blagdanskih delicija, jednostavno nisu došle na red.

Na kraju se to pokazalo dobrim jer predstojeće Valentinovo traži neku prigodnu slasticu a ova je naprosto rođena za to.




Stara zdjelica od 15 centimetara u obliku srčeka svojom se veličinom pokazala kao idealan kalup, ma da sam je sama izmišljala boljom je ne bih mogla smisliti.

Sve skupa je gotovo doslovce u par minuta, potrebno je samo malo bijele i tamne čokolade, nešto sjemenki i suhih plodova i zrnce strpljenja da se u hladnjaku stisne.
Ako je huda sila može se još vruće utrpati ravno u zamrzivač.

IZRADA:

Čokoladu zagrijati na pari, sipati je u kalup i posuti željenim začinima.
To mogu biti:

  • arancini / ušećerene trešnje / ušećereni đumbir, mango....
  • crveni papar
  • brusnice / smokve / suhe šljive...
  • zrnca organskog kakaoa
  • pistacije (Dr. Oetker)
  • bademi / orasi / lješnjaci...
  • kardamom
  • sitno sjeckani čili
  • cvijet soli
  • sve ostalo što vam padne na um


Potrebna su dva pokušaja.
U prvom shvatite kako ih je nemoguće izvaditi iz kalupa čak i ako je nauljen a u drugom utvrdite da stvar funkcionira ako je ispod alu folija. Nakon toga sve dalje samo je rutina.

U jedno sam poslijepodne napravila nekih osam komada.
Naime, ako je kalup obložen alu folijom ne trebam čekati da se čoksa do kraja stisne nego odmah čim malo stegne ( za desetak minuta ) izvaditi s folijom iz kalupa i staviti dalje u fridž da se do kraja ohladi a kalup može dalje u opticaj.

Ma čarobno.



IDEJA VIŠE:  Upotrijebiti 'After eight' umjesto klasične čokolade i posuti samo ušećerenom narančom. 

Malo se ljepi no naranča, mentol i čokolada vraški su dobra kombinacija.




Baš super stvar! Mislim da ću u budućnosti poraditi na još zanimljivih oblika i više njami kombinacija u smislu ideja za poklon.