Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 12. svibnja 2017.

TRADICIONALNA KINESKA MEDICINA ( TCM ) i 5 elemenata

( osvrt na seminar )

Prema taoističkoj filozofiji, sve što postoji i sve pojave u prirodi strukturirane su kroz pet osnovnih elemenata - drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Svakom od ovih elemenata odgovara i određeno doba godine, strana svijeta, okružje i određeni organi ljudskog tijela, a tu su još emocije, boja, okus, zvuk...


Pored elemenata u prirodi osnovu kineske medicine čine YIN i YANG energija. Njih dvije smjenjuju se i nadopunjuju te u korelaciji s elementima čine prirodni ciklus života.


Ravnoteža 5 elemenata održava ravnotežu Yina i Yanga a sve to zajedno omogućuje pravilno funkcioniranje organizma i pojava u prirodi dok neravnoteža dovodi do poremećaja i bolesti.

Poznavajući ove zakonitosti glavna svrha kineske medicine je zapravo prevencija bolesti.
Stoga se u staroj Kini liječnik plaćao dok je čovjek bio zdrav a kad bi obolio prestalo bi ga se plaćati.
😊
Zanimljivo, zar ne?
Za svakog pacijenta koji je napustio ovaj svijet liječnik je morao zapaliti lampu a za 20 lampi gubila se praksa. Okrutna pravila imajući u vidu uvjete pod kojima su se stjecala znanja.

Na teoriji 5 elemenata od davnih se vremena u Kini zasniva dijagnostika i liječenje.
Ta je drevna kineska mudrost proučavana, zapisivana i dokazivana preko 8000 godina...i zasigurno nije dovoljan jedan život da je se savlada.

Sama tehnika prirodnog liječenja prava je umjetnost. Od sakupljanja sastojaka u različito doba dana po raznim nedostupnim mjestima i planinskim vrletima do kombiniranja i spajanja u ljekovite pripravke.

Zamislite čaroban izlazak sunca na Tibetanskim vrhuncima s košaricom tek probuđenog nježnog i mirisnog bilja. Zamislite osobu koja je bere....mirna i staložena. Sasvim neuklopiva u ovu našu svakodnevnu hektiku.

U Kini je to sastavni dio cjeloživotnog učenja, mi smo još daleko od toga da drevne mudrosti budu dio nastavnog programa ali jedan mali no osnovni dio tog programa ipak nam je dostupan i nama laicima razumljiv kroz predavanja ljudi poput doktorice Elene Parigin, doktorice kvantne medicine koja je znanje stjecala od kineskih majstora a praksu obavljala ni manje ni više nego na Tibetu.

Dvodnevni seminar kojeg nam je dr. Parigin održala oduševio je petnaestak polaznika, što liječnika i profesora, što ljudih sa zdravstvenim problemima ili nas ostalih jednostavno željnih novih saznanja.

Dok dijagnoze ostavljamo stručnjacima, predavanja poput ovog ( i opet naglašavam, nama laicima bez ikakvih stručnih podloga ) pružaju uvid u energetske zakone detaljno obrađujući teoriju 5 elemenata u odnosu na životne situacije, tjelesne organe, elemente kojima pripadaju, međusobne odnose te funkcije kroz cikluse od proljeća do jeseni.

Doktorica Parigin, sa šarmantnim nam je ruskim naglaskom u dva dana održala razumljivo, bogato i nesebično predavanje otvarajući nam, tek mrvicu, prozor u svijet beskrajno korisnih, životnih i lako primjenjivih informacija; obiteljskih, poslovnih i zdravstvenih.
Čak i onima bez ikakve podloge kroz ovakvo jedno doista fantastično predavanje pružila se mogućnost da shvate energetske odnose u održavanju ravnoteže, kako u fizičkom, tako i mentalnom tijelu, te životu općenito.

Doktorica Elena Parigin je Prof. Dr. medicine, spec. kvantne dijagnostike i lingvističko-valne genetike ( LVG ), predstavnica Instituta kvantne genetike Ruske Federacije i voditelj Zagrebačkog centra kvantne medicine MOLEKULA. Čitajući njihove dijagnostičke metode nameće se misao da su ispale iz nekog SF filma.

Prvo što mi pada na pamet je 'Peti element' ( znakoviti naziv? ) u kojem Millu Jovovich i Brucea Willisa igramo vi i ja a sve oko nas, Davorin Bogović i crno bijeli svijet, je ništa drugo nego čista energija.

Obzirom da je svaka sadašnjost jednom u prošlosti kao ideja bila budućnost možda bismo tu kategoriju mogli staviti u onu izreku 'svaka istina prolazi kroz tri faze: prvo je ismijana, zatim oštro osporavana da bi na kraju bila prihvaćena kao samorazumljiva'.
Vrijeme će pokazati, jer svatko od nas ima neka svoja uvjerenja i sva su ispravna do kad se ne dokaže suprotno pa dajmo im vremena.

Ukupan dojam seminara U-Sin, teorije pet elemenata? Pa čista petica!
Poslije svega ostala je samo želja za još....još informacija, još energije, još novih saznanja.

A više od toga može se saznati na višednevnoj Akademiji koju provodi Dr. Parigin a koja će se održati u jesenskom terminu
Napomenula se mogućnost posebnog seminara o hrani što me izuzetno veseli a sve informacije oko termina možete saznati, dogovoriti i pogledati na portalu HERMES, tamo se javite dragoj i ljubaznoj Maji.


I za kraj moram reći da ovo nije plaćeni oglas već iskrena preporuka zadovoljne polaznice i zahvala doktorici Parigin na bezrezervnoj podjeli korisnih informacija sa njenim veoma šarmantnim ruskim naglaskom zbog čega je sve ovo imalo još više šarma.
Ne samo da me kupila tim svojim načinom, već me interesno još više vezala za materiju koja me oduvijek negdje u dnu mozga škakljala.

Eh, kad bih sad imala tri-četiri slobodna poslijepodneva da si to sve u glavi posložim možda bih gradivo učvrstila, ovako mi jedino preostaje da čekam jesen i nastavak započetog programa. ☺
Pa eto, željno čekamo jesensku akademiju, termini su već izvješeni pridružite se i vi ako vas zanima.

Krasan vam dan!