Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


petak, 6. siječnja 2017.

NOVOGODIŠNJI IZAZOV

Godine se redaju kao dani.
Ne čini vam se?
Što je bilo bilo je, što smo mogli mogli smo, nema žaljenja.
Godina pred nama nudi nove izazove i mogućnosti za kreiranje nekih novih odluka.
( o provedbi ne pričamo )

Za mnoge je to i novi početak. Čega?
Nečega.
Svačega.
Bilo čega.
Za večinu njih ničega.

Nečeg što već dugo treba započeti samo je pitanje kad će pasti odluka.

Mogućnosti su brojne, izazovi neograničeni pa odluka zasigurno nije laka.

Moja je doslovce ispala iz prenatrpanog ormara.
U prosincu sam se nadala da ću uspjeti osmisliti nešto do siječnja a ovog trenutka jedino u što sam sigurna je da će ovo biti godina trošenja zaliha.

To znači da slijedi čišćenje polica s kozmetarijom ( onih 6 ili 7 bočica losiona za skidanje maskare, 4 neraspakirane olovke za oči koje se više ne proizvode a meni su toliko dobre da ih se ne usuđujem otvoriti jer ću ih potrošiti, šmrc, puder za specijalne 'evente' koje maksimalno izbjegavam pa ih u mom život više i nema, no zato je ostalo nekoliko neotvorenih svjetlucavih pudera.... ) a da ne spomenem policu
sa zalihama hrane jer sačuvaj Bože da u nekom trenutku slučajno nečega  zmanjka pa ću (ajme meni) iz nekog razloga možda ostati gladna.

Eh...
Ne razumijem što nas to u ovo vrijeme obilja i dostupnosti tjera na gomilanje.

Evo zanimljive priče radi koje je krenula cijela ova tema

Godina bez trošenja novaca - osobna financijska savjetnica koja je odlučila iskušati kako je to živjeti godinu dana trošeći novac samo na najnužnije, jer shvatila je kako je 'lako davati savjete kad ti je bankovni račun u plusu'.
Pouka koju je izvukla mogla bi nam svima biti od koristi.
( Naknadni dodatak: HR prijevod teksta OVDJE )

Ako se odlučite na tako nešto evo odmah i CRO ideje što s novcima koje ćete na taj način uštedjeti ( OVDJE )

Kako je ipak ovo blog o hrani evo i nekih jestivih ideja za novogodišnji izazov:

1) BEZMESNI PONEDJELJAK - ma znam, znam.....ostalo vam je još pečenja od nedjelje, ali dajte zaboga samom sebi malo odmora

2) A što kažete na BEZMESNI TJEDAN s mesnim vikend obrocima?
Poznajem nekoliko njih koji će me odmah popljuvati ali kad jednom osjetiš taj osjećaj lakoće u želucu to postane prava opsesija.
Osim toga napokon počinjemo jesti više povrća a čarolija novih okusa izvuče nas malo iz ustajale svakodnevnice, jer priznajte - koliko često uvodite u prehranu nove obroke?
Ha? da vas čujem...
Uglavnom vrtimo jedne te iste i jedemo ono što smo počeli kuhati na početku braka.

Moja muška polovica kune se takve obroke ali život je okrutan, kaže naš prijatelj i potpuno je u pravu, bar glede hrane u našoj kući.


3) Zadatak: JEDAN NOVI BEZMESNI OBROK MJESEČNO
( neka to nebude desert! )
Ima na netu hrpa recepata a ovdje je evo i jedna vegetarijanske kuharice koju možete skinuti besplatno OVDJE
Obratite pažnju na stranu 88 i 82.

Zeleni ponedjeljak ima jednostavnih i ukusnih recepata, upišite se u novosti i nikad nećete ostati bez ideja.
Meni osobno najdraža je ATMA jer osim prehrane ima i niz korisnih životnih mudrosti i savjeta.

4)  DAN BEZ ŠEĆERA...vikend bez šećera...tjedan bez šećera - znamo da nam trebaju samo tri tjedna sa se organizam navikne na promjene pa zašto ih nebiste započeli s jednim danom?
Ubacite orašaste plodove u džep za trenutke krize i pazite što jedete da vam se ne bi dogodilo OVO. Jer nije sve na čemu piše da je bez šećera zdrava hrana.

Koristan dodatak: nutricionistica Brooke Apert i dermatologinja dr. Patricia Farris napisale su knjigu koja je ujedno i odličan ( zakašnjeli ) Božićni poklon. Možete je prolistati OVDJE.
A OVDJE je i jedno osobno iskustvo

Ako već niste skloni promjenama, barem razmislite koje bi vam sve beneficije one donijele i za početak mi se pridružite u čišćenju zaliha :)
Za novogodišnji izazov sasvim dovoljno, zar ne?

Zdrava i uspješna vam Nova!