Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


utorak, 22. ožujka 2016.

KREMASTA MRKVICA ( paleo style )

Mrkvica je u vrijeme Uskrsa definitvno top namirnica. Ovo je jedna od najjednostavnijih poslastica koja se može načinit od nje.

Potrebno:

  • 3-4 velike mrkve ( sitno ribane )
  • 2 žlice GHEE maslaca
  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • sok jedne naranče ( i korica ako su neprskane ) 
  • 1 žličica kardamoma u prahu
  • 2 žlice meda
    Dekoracije po želji: sjeckani bademi, grožđice, pistacije, kakao nibsi...
U dubljoj širokoj tavi zagrijati GHEE pa na njemu popržiti mrkvicu. Pržiti cca desetak minuta pa dodati žličicu kardamoma, narančin sok i cijelu limenku kokosovog mlijeka. Povremeno miješajući kuhati još otprilike 20-30 minuta ili do kad se kompletno mlijeko ne reducira. Dodati med, pomiješati, kuhati još 5 minuta pa skinuti s vatre i razdijeliti u čaše ili u kolutove od mini tortica ( promjera 10 cm ), nađe ih se u Konzumu.
Probati. Ako je potrebno dodati još malo meda.

Staviti u hladnjak i servirati drugi dan ukrašeno sjeckanim pistacijama, zrncima organskog kakaa ili grožđicama.
Fino se stisne pa ohlađen možete istresti iz kalupa i servirati kao parfe ili dok je još toplo u čašama.

Recept je pogodan za izradu u vrijeme kuhanja obroka jer zahtijeva vrlo malo pažnje ( ali konstantne ) i povremeno miješanje unutar cca 45 minuta.