Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 19. listopada 2015.

JETRECA S PIREOM OD BUNDEVE I ČIPSOM OD ŽALFIJE I ČEŠNJAKA



Ne volite jetreca?
Šteta, šteta, jako su vam fina, naročito ako ih dobro pripremite pa su meka ko putrek a treba svakako uzeti u obzir i činjenica da bi u nekom svom segmentu mogla biti i korisna.
O tome bi se dalo itekako raspravljati, naročito stoga što je svo to meso koje jedemo daleko od onih nekadašnjih pašnih životinja ali što se može, život je okrutan, o vlastitoj prehrani odlučujemo sami a ''za i protiv'' činjenice o iznutricama pogledajte OVDJE.

Bez obzira na proteinski sadržaj našeg tanjura ostalo su prilozi koje možemo servirati uz bilo što, uključujući pečena jaja.

Kako bundevi upravo traje sezona iskoristimo priliku i umjesto klasičnog pirea od krumpira neka se na tanjuru za promjenu nađe bundevica :)

Dok se jetreca namaču u mlijeku skuhati muškatnu tikvu u malo vode ( tek toliko da ogrezne ) u koju dodati sok jedne naranče i mrvicu soli.

Kuhanu bundevu procijediti i napraviti pire s maslacem i malo maslinova ulja.

U maloj tavici na maslinjaku pržiti listove žalfije, taman toliko da lagano porumene pa vaditi na presavijeni list papirnatog salveta.

Na tanke listiće narezati češnjak pa i njega popržiti na istom ulju na kojem smo pržili žalfiju ali pritom neprestano miješati pazeći da ne zagori.

Servirati s jetrecima, kuhanom blitvom, pireom od bundeve i ciklinim bombicama. Njama :)
Cikline bombice su iz neke druge još neispričane priče ali hrskavi listeki žalfije s hrskavim čipsom od češnjaka toliko su dobri da bi vam se moglo dogoditi da ih pojedete usput dok ih pržite pa predlažem da odmah pripremite nešto veću količinu da ne ponestane :)