Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 9. studenoga 2014.

TAPIOCA ROLICE SA SIROM



Ovaj brzinski bezglutenski recept preuzela sam s bloga SIMPLY RECIPES i mogu vam reći da mi je bio pravo otkriće, prije svega zbog njegove jednostavnosti ( utrpaš sve u blender, bzzz, bzzz i gotovo ), zatim zbog praktičnosti ( idealno za nositi sa sobom na put ili na posao ) i na kraju zbog ovisnosti koju razviješ prema njemu, jer kad jednom zagrizeš nema šanse da staneš do posljednjeg komada ...hehe....a baš volim takve:))

Rolice su malo 'gumenaste' kao i sve što radite od tapiokina brašna, no upravo je zato super kad vam treba nešto za žvaknuti.
Dugo sam recept mjerkala, odustajala, vračala se na njega, dok na kraju nisam zaključila da je bolje da ga isprobam jer mi neće dati mira do kraja života. Od svih recepata koje sam više manje bezuspješno isprobala, ova me fotografija intrigirala toliko da sam bila spremna kupiti mini kalupe čak i prije nego što ga isprobam. Još ih nisam kupila iz jednostavnog razloga - rolice su odlične i bez njega, ispečene iz klasičnog kalupa za muffine, malo su krupnije ali koga briga.
Usput mi je tapioka postala jedan od najdražih sastojaka bezglutenskih mješavina brašna. Nađe se u prodavaonicama zdrave hrane, a isti sam ovaj recept pronašla i na Coolinarici pod nazivom Fini Brazilski hleb sa sirom.

Sastojci:
( dovoljno za 16 muffina )

1 jaje
80 ml maslinovog ulja
160 ml mlijeka
170 grama brašna od tapioke
70-100 grama tvrdog sira, sitno ribanog
žličica soli

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Kalupe staviti u zagrijanu pećnicu pa kad se dovoljno ugriju u svaku rupicu staviti mrvicu masnoće. Najbolje mast jer se rado ulove za dno kalupa a mast je u takvom slučaju upravo čarobna.
Sve sastojke osim sira umutiti u blenderu pa na kraju dodati sir i sa žlicom stavljati u kalupe. Otprilike dvije žlice u svaki kalupić. Tijesto jako nabubri pa je dovoljno da ga bude do polovice ili malo manje.
Peći cca 15-20 minuta da lijepo narastu i dobe lagano zlatnu boju.
Ako ste kalup namastili onda ih jednostavno izvadite i servirajte tople, ako su vam se ulovili, onda ih prvo 'odštemajte' pa razmislite da ipak možda drugi put upotrijebite mast :)
Btw. meni su bolji hladni.

Možete u njih dodati čilija ili začinskih trava no prvo ih isprobajte takve kakve jesu, gole i žilave.
:)