Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 8. rujna 2013.

PAŠTETA OD PILEĆIH JETRECA





Ova savršeno jednostavna pašteta još nikog nije ostavila ravnodušnim a gotova je za petnaestak minuta ( ako ne računamo čišćenje jetreca :)





Potrebno:
400 grama očišćenih pilećih jetreca
250 g maslaca + malo za prženje
1 veliki sjeckani luk
1-2 žlice dobrog konjaka
sol
svježe mljeveni papar
Preljev: džem od brusnica ili crnog ribizla i dva lista želatine.

Prvo i najduže po trajanju: srčeka maknuti a jetreca dobro očistiti od svih žilica i masnoća

IZRADA:
1) Jetreca narezati na krupne komade i popržiti ih na žlici maslaca ili još bolje masti. Popržiti ih brzo tek toliko da izvana dobiju boju a iznutra ostanu fino mekana no ne i krvava.

2) Pečena jetreca maknuti pa na istoj masnoći popržiti luk da postane staklast.

3) Preostali maslac ( 250 grama ) lagano zagrijati u mikrovalki ili na vatri. Paziti da ne zakipi, treba se samo lagano ugrijati do (polu)tekućeg stanja.

4) U bledner ili štabni mikser staviti jetreca, luk i maslac. Dodati sol i papar pa blendati dok masa bude u potpunosti glatka. Pred kraj dodati žlicu-dvije konjaka, probati pa po potrebi doraditi.

5) Ako imate gusto metalno sito najbolje je smjesu protisnuti kroz njega prije stavljanja u posudu za serviranje.


6) Nakon sat-dva, kad se smjesa u hladnjaku malo stisnula napraviti preljev. Ja sam izabrala džem od crnog ribizla   ( St.Dalfour - Blackcurrant, zbog velikih komada voća, na potpuno prirodnoj bazi bez dodanog šećera ) kojeg treba lagano zagrijati i u njega dodati dva lista želatine prethodno namočene u hladnoj vodi. Želatina treba biti debljine otprilike jedan centimetar.
Prvi sloj želatine treba oprezno dodati žlicom tako da se u vrlo tankom sloju prekrije čitava povrišna paštete a kad se taj sloj malo stisne onda dodati ostatak preljeva.

Na taj način izbjegnemo da se pašteta ispod debelog sloja toplog preljeva počne topiti i miješati s preljevom.

Nije nevažno uz što se pašteta servira pa za puni efekat obavezno uz paštetu servirati domaći prepečenac. Na grill tavici popržiti nekoliko vrsta kruha. Obavezno ciabatta, integralni i kukuruzni francuz, neki fini kruh sa sjemenkama i sl...

Možda sve to zajedno zvuči komplicirano no doista nije teško a trud se itekako isplati.