Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 15. srpnja 2013.

BAMIJA ili OKRA + ljuti umak

Najljepše su ranojutarnje šetnje po vrtu. Trava još nosi svježinu noći a jutarnja se rosa svjetluca na lišću i vlatima. 









Iz dana u dan vidi se napredak, plodovi su veći, rajčice crvenije, salata bujnija a suncokreti viši i snažniji. Pčelice na njemu imaju pune ruke posla. Prizor koji bih što duže željela zadržati u fokusu, no jutros mi je pažnju skrenula jedna druga sasvim mala biljčica - bamija.
Sramežljivo se skrivala ispod lišća krastavaca.

Od pet sjemenki koje sam zasadila tri su sasvim lijepo iznikle. Doduše, moram priznati da sam očekivala visoki grm sa mnogo plodova a kad ono tek pedalj velike patuljčice i gore plodić veličine malog prsta. Smiješno, istovremeno prekrasno. Ukupno tri plodića.

Jeste li kad kušali bamiju?
Ja jesam, jednom toliko davno da se vrijeme mjeri u decenijama a sjećanje sadži samo jednu asocijaciju - neobično. Zato sam je i zasadila da evociram sjećanja i utvrdim gradivo. Ovaj put mnogo više o njoj znam i svakako je želim pripremiti na mnogo načina. Jest da mi ove tri male biljčice neće baš to omogućiti no na putu do mora jedan OPG bavi se uzgojem pa moguće da uleti u auto koja vreća :)

Bamija ili okra jednogodišnja je biljka i jedna je od onih u nas relativno malo poznatih i definitivno suviše malo korištenih prehrambenih namirnica koje nam svojim svojstvima i okusom mogu obogatiti obrok.
Zovu je 'lady fingers' zbog njenog tankog elegantnog izgleda. Bogata je antioksidansima, prehrambenim vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, magnezijem, kalcijem i vitaminom A. Regulira razinu šećera u krvi, pomaže rad jetre, korisna je kod lječenja astme, kronične iscrpljenosti i redukcijskih dijeta a tvrde i da ima afrodizijačka svojstva. Priznaju je kao diuretik.
Od sjemenki se dobiva zeleno-žuto jestivo ulje ugodnog okusa i mirisa, bogato nezasićenim masnim kiselinama a studije su pokazale da je pogodno za korištenje kao biogorivo. 

Bamija sadrži 0,8g na 100g oksalne kiseline potrebne za pravilno funkcioniranje peristaltike tijela stoga nutricionisti savjetuju prehranu bogatu tom kiselinom. Ona je za naš organizam toliko važna da bi svakog dana trebalo piti sokove od svježeg povrća koje tu kiselinu sadrži. Najviše je ima u špinatu, zelenom kupusu, kelju...no i mala će bamija zasigurno na adekvatan način dati svoj doprinos.
Prilikom rezanja bamija ispušta mnogo sluzi. Da bi se tome doskočilo potrebno ju je pustiti da se nakon pranja na papirnatom ručniku potpuno osuši. Obavezno soliti nakon kuhanja.

Stavlja se u juhe, variva i umake ili priprema kao samostalan prilog na mnogo egzotičnih načina. Lišće se jede sirovo na salatu a sjeme prži i melje te služi kao nadomjestak za kavu.

Ako imate prilike svakako je probajte, može se pronaću u bolje opskrbljenim supermarketima na odjelu voća i povrća no sigurnije je da potražite neki OPG koji se bavi uzgojem pa usput kupite i sjeme za svoj vlastiti mali uzgoj.

Jedan od jednostavnijih načina pripreme je svakako grill. Nakon pečenja posoliti i poslužiti uz neki fejst ljuti čili umak.

Evo jedan iz domaće izrade kojeg još nisam isprobala ali ove godine svakako hoću.
U svijetu je poznat kao Sriracha


SRIRACHA  ( ljuti umak )


-700g jalapeno papričica, opranih, očišćenih i nasjeckanih na veće kolutiće ( raditi u rukavicama )
-8 režnjeva češnjaka, očišćenih i zgnječenih
-8 dl jabučnog octa
-3 žlice pirea od rajčica
-3 žlice meda
-2 žlice ribljeg umaka ( npr. Blue Dragon ili 1 žlica bilo koje druge riblje paste )
-1,5 žličice soli

Sve sastojke usitniti u blenderu i staviti na laganu vatru da se kuhaju. Kad zakipi smanjiti vatru i lagano miješajući kuhati desetak minuta
Nakon nekog vremena prestane se raditi pjena, umak dobije lijepu jasnu crvenu boju i prestane mirisati na sirovo povrće.
Spreman je za uliti u staklenke i servirati na bezbroj načina.
( preuzeto sa stranice Nom nom paleo ( OVDJE ))

HR verzija famoznog Sriracha umaka zove se ALPINOS, a više o tome pročitajte OVDJE