Keksi me uvijek asociraju na nešto zabranjeno zbog toga što je kalorično. Ovi se razlikuju po tome što nemaju šećera, znam od čega se sastoje, a uz to su ukusni i jednostavni za pripremu.
Prvi sam recept izvadila iz časopisa Makronova za kojeg je autorica recepta bila nagrađena poklon paketom a drugi s portala planB i po njemu nazvala ovaj post
I jedni i drugi bazirani su na istom principu - izmiješaj i ispeci - pa preporučam da probate.
U oba recepta smjesa je dovoljna za cca 25-30 komada
KEKSIĆI A:
SASTOJCI
2 žlice kukuruznog brašna ( ili kokosovog za paleo verziju )
2 žlice mekog maslaca
1,5-2 dl biljnog mlijeka
3 žlice krupnih zobenih pahuljica
1 žlica rogača u prahu
1 šaka sjeckanih lješnjaka
malo mljevenih badema
žlica-dvije grožđica
1/2 praška za pecivo
cimet, đumbir, prirodna vanilija
malo rižinog slada, meda ili javorovog sirupa
Sve dobro izmiješati u većoj posudi, bez miksanja, pa žlicom vaditi dio smjese i stavljati na papir za pečenje. Malo vilicom pritisnuti kako bi keksići bili tanji i peći na 200 stupnjeva oko 15-20 minuta.
KEKSIĆI B:
SASTOJCI
155 grama zobenog brašna ili samljevenih zobenih pahuljica
55 g kokosovog šećera za niski GI ili šećera muscovado ( što je šećer tamniji to će kolačići biti boljeg orašastog okusa )
50 g meda
150 g pjene od jabuka ili ribanih jabuka
100 g sitnih zobenih pahuljica
125 g kokosova brašna
120 g sjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
120 g grožđica
žličica praška za pecivo
žličica cimeta
pola žličice soli
Izmješati da se sve dobro poveže pa grabiti žličicom i stavljati na papir za pečenje.
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva pa peći kolačiće 15-20 minuta.
Ovi su mekši, a kako sam u njih dodala i malo začina za muffine ispali su ukusniji iako i oni prvi zaslužuju sve pohvale.
Ja sam prilikom druge izrade dodala nešto više mljevenog rogača pa su ispali mali darkeri ali ukusni i možda malo više hrskavi nego prvi put. Može se poigrati okusima pa načiniti bazu koju zatim podijeliti pa u dio staviti čokoladu, u dio suho voće a u dio samo začine.
Predlažem da se poigrate, prvo ulijte mlijeko a zatim nasumce krenite s dodacima, pokušajte, nemožete pogriješiti.
Prvi sam recept izvadila iz časopisa Makronova za kojeg je autorica recepta bila nagrađena poklon paketom a drugi s portala planB i po njemu nazvala ovaj post
I jedni i drugi bazirani su na istom principu - izmiješaj i ispeci - pa preporučam da probate.
U oba recepta smjesa je dovoljna za cca 25-30 komada
KEKSIĆI A:
SASTOJCI
2 žlice kukuruznog brašna ( ili kokosovog za paleo verziju )
2 žlice mekog maslaca
1,5-2 dl biljnog mlijeka
3 žlice krupnih zobenih pahuljica
1 žlica rogača u prahu
1 šaka sjeckanih lješnjaka
malo mljevenih badema
žlica-dvije grožđica
1/2 praška za pecivo
cimet, đumbir, prirodna vanilija
malo rižinog slada, meda ili javorovog sirupa
Sve dobro izmiješati u većoj posudi, bez miksanja, pa žlicom vaditi dio smjese i stavljati na papir za pečenje. Malo vilicom pritisnuti kako bi keksići bili tanji i peći na 200 stupnjeva oko 15-20 minuta.
KEKSIĆI B:
SASTOJCI
155 grama zobenog brašna ili samljevenih zobenih pahuljica
55 g kokosovog šećera za niski GI ili šećera muscovado ( što je šećer tamniji to će kolačići biti boljeg orašastog okusa )
50 g meda
150 g pjene od jabuka ili ribanih jabuka
100 g sitnih zobenih pahuljica
125 g kokosova brašna
120 g sjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
120 g grožđica
žličica praška za pecivo
žličica cimeta
pola žličice soli
Izmješati da se sve dobro poveže pa grabiti žličicom i stavljati na papir za pečenje.
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva pa peći kolačiće 15-20 minuta.
Ovi su mekši, a kako sam u njih dodala i malo začina za muffine ispali su ukusniji iako i oni prvi zaslužuju sve pohvale.
Ja sam prilikom druge izrade dodala nešto više mljevenog rogača pa su ispali mali darkeri ali ukusni i možda malo više hrskavi nego prvi put. Može se poigrati okusima pa načiniti bazu koju zatim podijeliti pa u dio staviti čokoladu, u dio suho voće a u dio samo začine.
Predlažem da se poigrate, prvo ulijte mlijeko a zatim nasumce krenite s dodacima, pokušajte, nemožete pogriješiti.