četvrtak, 5. siječnja 2012.
MINESTRONE OD GLJIVA I JEČMA
Ovaj sam recept izvadila iz talijanske kuharice ITALIA AL DENTE a komentar uz njega bio je: OBAVEZNO PROBATI
Slažem se. Fina gusta juhica, začinjena vinom i vrhnjem, a ja sam na svoju ruku dodala i komadić čilija
SASTOJCI:
25 dkg šampinjona
10 dkg shiitake gljiva
malo suhih vrganja ( namočiti u malo vode )
1 mala mrkva ( sitno sjeckana )
1/2 poriluka ( na kolutiće )
grančica celera ( sjeckana )
2-3 velika režnja češnjaka ( sitno ribanog )
0,7 dl bijelog vina
10 dkg pelata
5 dkg pancete ( sjeckane )
1 l pilećeg ili goveđeg temeljca
lovorov list
peršinov list
1 šalica ječma
2 dl vrhnja za kuhanje
maslinovo ulje
sol
papar
Na ulju pirjati 2/3 šampinjona, pancetu, mrkvu, celer, poriluk i češnjak pa podlijati bijelim vinom, dodati pelate, temeljac, vodu od vrganja, ječam i začine ( osim peršina ). Kuhati oko 1 sat. U tavici na malo maslinjaka popržiti shiitake, ostatak šampinjona i ocijeđene vrganje. Kad dobije boju dodati u juhu zajedno s vrhnjem za kuhanje pa dodati sjeckani peršin i maknuti s vatre.
Prije posluživanja može se posuti parmezanom i dodati prstohvat bučinih koštica