subota, 31. prosinca 2011.

...I STIGLA JE

Još je jedna godina iza nas. Godinu smo stariji, godinu pametniji i godinu iskusniji. Nadam se da ćemo naredne godine reći 'i godinu zadovoljniji', a dotle žlicu i vilicu u ruke i primimo se posla
;)

DOBAR PROVOD I SRETNA VAM NOVA!!

četvrtak, 29. prosinca 2011.

BRIOŠ KRUH

Recept iz časopisa ELLE DECORATION 12/2011


Izazov.
Pogledajte ga samo!
Kruh inače baš i ne jedem ali ova mi je fotografija magnetski privlačna. Malo me zbunjuje korica na vrhu, nekako vjerujem da bi se šećer prilikom pečenja trebao rastopiti, ali treba probati
Baš sam se nedugo vratila s puta i donijela nekoliko zanimljivih džemova; od koprive, mladi borovi izdanci i iglice, slatko od šljiva...bit će idealni uz topli kruh na novogodišnje jutro :)

SASTOJCI:

500 g glatkog brašna
25 g kvasa
200 g maslaca
50 g šećera
5 jaja
prstohvat soli

Pomiješati brašno s prstohvatom soli i 20 g šećera te dodati rastopljeni maslac. Zamijesiti mješavinu, dodati kvasac i postupno dodavati pet razmućenih jaja. Smjesa se mora mijesiti otprilike 15 do 20 minuta. Treba je oblikovati u kuglu, staviti u čistu posudu, prekriti krpom i ostaviti na toplom dva sata. Nakon toga staviti je u maslacem premazan kalup za pečenje torti. Površinu premazati žumanjcem, posipati ostatkom šećera i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Kad se ohladi narezati na šnite i poslužiti s džemom koji najviše volite.

DOBRA HRANA br. 7

Blagdanski broj i njegove čarolije


Napokon je na red došao i taj broj. Za koji će tjedan i novi broj biti u štampa a ja još uvijek nisam uspjela obraditi ovaj. No evo ga. Nema mnogo, sigurno sam u ove blagdanske dane zasićena hranom pa mi je samo nekoliko stvari zadržalo pažnju:






Namirnica mjeseca: Limun


KREMA OD AGRUMA: moja se krema razlila po pećnici...šmrc...no sad znam da sam je morala kuhati u vodenoj kupelji, recept za kremu je OVDJE


PRALINE S PEDIGREOM: Mak Zara praline u Lovačkom rogu ( Ilica 14 )







ZDRAVI FAST FOOD: Green Point u Varšavskoj 10 ( zanimljivo zvuči odrezak od konoplje )










Tajna najsočnije makovnjače na svijetu ( imam već nekoliko recepata pa ne znam zašto uvijek želim još i još )
evo JOŠ jedan, ovaj je iz samoborske gostione 'Kod špilje'





TIJESTO:
1 kg brašna
6 jaja
prstohvat soli
200 g šećera
1/2 dl ulja
1/2 dl ruma
mlako mlijeko
svježi kvasac
limunova korica

NADJEV:
1/2 kg maka
300 g šećera
vanili šećer
limunova korica
rum
ulje
4 bjelanjka ( istučena )
mlijeko
ulje
600 g mljevenih oraha ( za orehnjaču su isti sastojci samo bez ulja )

četiri žumanjka i dva jaja izmiksati sa soli i šećerom, onda dodati kvasac dignut u malo mlakog mlijeka i brašno. Zamijesiti i pustiti 15 minuta da se diže na toplom.
Pomiješati sve sastojke za filu. Posebno za makovnjaču posebno za orehnjaču. Razvaljati tijesto što tanje, prerezati ga na pola pa svaku polovicu premazati nadjevom i zarolati uz pomoć stolnjaka, staviti u pladanja za pečenje pa u hladnu pečnicu i peći sat vremena na 150 stupnjeva.
Rezati tek kad se ohladi

I na samom kraju jedna meni sasvim nepoznata zelena biljčica - salikorija. Sukulent koji raste u solanama i vrlo slanim kamenjarima uz more. jede se sirov a kod nas je veoma rijedak.
Priredili su ga u hotelu Boškinac na Pagu pa tko voli nek izvoli.









Naredni broj izlazi u siječnju, još samo par dana
:)

POTS DE CREME S NARANČOM

Recept iz časopisa Dobra hrana br. 7


Ovo mi se čini savršen recept za utrošiti žumanjke koji ostanu nakon izrade MACARONSA







ZA KREMU:

7 žumanjaka
4 dl slatkog vrhnja
2 dl mlijeka
50 g šećera
1/2 štapića vanilije
prstohvat soli
2 jušne žlice Cointreaua

Pećnicu ugrijati na 160 stupnjeva. Pripremiti četiri kalupa za souffle. U zdjeli polako zagrijati slatko vrhnje, mlijeko i pola štapića vanilije, ali pripaziti da ne zakuha.
Ostaviti po strani barem petnaestak minuta da odstoji. Umutiti žumanjke sa šećerom.
Iz zagrijane kreme izvaditi štapić vanilije, pola količine uliti u smjesu žumanjaka i šećera te dobro umutiti mikserom.
Zatim uliti ostatak te dodati prstohvat soli i liker. Dobro promiješati.

Smjesu uliti u kalupe za souffle a kalupe staviti u veću posudu u koju uliti vruću vodu do pola visine.
Peći oko 45 minuta. Krema je gotova kad su rubovi čvrsti a centar blago mekan.
Kalupe s kremom izvaditi pa pustiti da se ohlade na sobnoj temperaturi a zatim ih staviti u hladnjak na nekoliko sati.

Prije serviranja pustiti da kratko stoji na sobnoj temperaturi. Ploške naranđe posuti s malo smeđeg šećera pa zapeći u pećnici ili brennerom da se šećer otopi i njima dekorirati kremu.



ponedjeljak, 26. prosinca 2011.

PORTUGALSKI TARTLETSI S KREMOM


Nek mi netko objasni kako da prestanem s novim receptima kad uvijek iznova nalazim ovako fantastične stvari!

Recept sam pronašla OVDJE, a moje portugalsko iskustvo govori da su to jedni od onih famoznih tartletsa iz njihovih slastičarnica koji, ne samo da mame na još, već su pravi dragulj među receptima svake kuharice. Veoma su primjenjivi, mogu se puniti raznim slanim i slatkim nadjevima a jednostavni su za izradu i vizualno - pogledajte ih samo, sasvim neodoljivi.
Odmah sam pala :)
Da nije doba noći u kojem više ne funkcioniram, vjerojatno bih se odmah upustila u izradu, ovako će morati pričekati do sutra.

Tijesto je iz prodavaonice iako autorica nudi recept za domaću izradu lisnatog tijesta, a garant je bolje od kupljenog. Ja ću ovaj put potrošiti ono iz INTERSPARA jer ga imam kod kuće no naredni put radim svoje.

Razvučeno tijesto prerezati popola. Preko svake polovice posipati šećer s cimetom pa ga narolati i izrezati komade visine kalupa za muffine ( oko 3 cm ).




Malo ih rukama oblikovati da se dobiju košarice


pa njima napuniti kalupe premazane maslacem, prekriti plastičnom folijom i staviti u frižider

Zatim izraditi kremu koja je iz sasvim nekog drugog recepta kaže autorica, ali nas to ne zanima pa ćemo je mi izraditi točno kako je opisala:

SASTOJCI ZA KREMU:
( prilagođeno za 12 komada )

4 velika žumanjka
75 g šećera
1 vrhom puna žlica Gussnela
300 ml polumasnog mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
1 Bourbon vanilija ili 1 mala žličica vanili arome
1/8 čajne žličice muškatnog oraščića ( tko voli )
1-2 žlice bademovih listića
šećer u prahu za posipanje

( bjelanjke sačuvati za Macaronse! molim lijepo, tko još nije probao sad je definitivno prilika :)

Pažljivo izmiješati žutanjke sa šećerom, Gustinom, sladkim vrhnjem i mlijekom do kad se masa poveže. Kuhati na sasvim laganoj vatri neprekidno miješajući najmanje 5 minuta do kad se masa zgusne. Maknuti s vatre pa umiješati vaniliju ( i oraščić ). Preseliti u posudu od pyrexa pa prekriti plastičnom folijom tako da ona sjedne na samo lice kreme i ostaviti 30 minuta koliko je potrebno da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu.

Ugrijati pećnicu na 200 stupnjeva.

Izvaditi kalupe iz frižidera, maknuti foliju pa ih napuniti kremom. Krema neka bude gotovo do vrha.


Posuti kremu bademovim listićima pa peći u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Ovisno o ukusu, može ih se ispeći da sasvim lagano dobe boju ili do zlatno žute.
Ostaviti da se ohlade u kalupu pa izvaditi i posuti ih šećerom u prahu.


Meni vam je ovo čisto ludilo ali to ću vam potvrditi sutra!







KOMENTAR:
Tadaaammm!
evo jedan savršen tartlets

gotovo kao i ovaj gore al malo jače pečen i
malo manje punjen :)

ma ne šalim, se, ovo je doista savršen kolačić!
osim listića badema, može se gore staviti voće pa glazirati želatinom, ili umjesto slatkog staviti slani nadjev sa svježim kravljim sirom i začinskim travama...
može ga se ponijeti sa sobom na put, na izlet ili kod prijatelja na roštilj jer je kompaktan pa se ne razlijeva

NEKOLIKO NAPOMENA:
1) kupovno tijesto je idealno, preferiram domaće ali ovaj put nisam sigurna da bi ono u kućnoj izradi moglo biti bolje
2) iz jednog tijesta ispalo je 10 tartletsa, kreme je JEDVA bilo dovoljno za sve njih pa treba svakako pojačati kremu
3) u receptu ispravljam količinu gustina, stavila sam više od dvije žličice Gussnela jer se nikako nije htjelo zgusnuti
4) ili ja imam veće kalupe ili nešto drugo ali da bi košarice od tijesta sasvim obložile kalup morala sam ih rezati na dužinu od nekih 7-8 cm
5) ja se jednostavno nikako nisam mogla natjerati da stavim muškatni oraščić pa sam stavila samo paketić Bourbon vanilije, ali to prepuštam osobnom izboru

JAMIE OLIVER radio je tartletse od lisnatog tijesta na isti način kao što je gore navedeno, s cimetom posipanim preko tijesta, ali ga je prvo ispekao a zatim punio kremom od:

( dovoljno za 6 tartletsa )
1 jaje
1 žlica šećera
1 žlica vanili krem arome ( ili običnu aromu vanilije )
200 grama creme fraiche
ribana korica jedne naranđe

dobro umutiti sve sastojke pa kremom puniti pečeno tijesto, staviti ga ponovo u pećnicu na desetak minuta ( pokriti folijom ako je potrebno da tijesto ne zagori ) pa izvaditi kad krema još malo drhturi, cca nekih 10-15 minuta. Neka se malo ohladi pa preko vrha preliti preljev od karamela ( šećer+sok jedne naranđe ) )

Njamancije ( 2 )

Božić-tradicionalno vrijeme prejedanja.


Nema mi ljepšeg nego Božićno jutro započeti kavicom i velikom šnitom GranDucaleovog Panettonea.
Svaka čast svim domaćim kolačima ali ni jedan mi panettone iz kućne izrade nije tako dobar kao ovaj ogroman, pjenušavi kolač, prepun šećera, kvasca i umjetnih aroma, kojeg bih, da se pustim, vjerojatno mogla pojesti pola tone u jednom obroku. Zbog toga mi je uvijek teško stati nakon druge šnite.

Osim Božićnog panettonea, tu je još tradicionalna purica koja svake godine sve više i više liči na noja. Jedva sam je ove godine strpala u pećnicu, tako da sam imala problema kako u isto vrijeme servirati puricu i prilog. Naime, osim nezaobilaznih mlinaca, ovo je bila prilika da iskušam GRATIN DAUPHINOIS i mogu vam reći da je čista fantazija.

stigla sam ga fotknuti prije pečenja
jer kad je nastao krkljanac oko ručka, više nije bilo vremena za bilo što osim za žvakanje

Stavila sam poprilično krumpira tako da sam morala onih 5-7 minuta prženja po receptu obaviti u visokom loncu u koji sam, osim maslaca i vrhnja, samoinicijativno dodala oko 2 dl mlijeka zbog toga što mi se učinilo da je previše suho pa bi se krumpir mogao zgnjačiti prilikom miješanja. Stavila sam i podosta muškatnog oraščića koji nije moj najdraži začin ali moram reći da super paše u tu kombinaciju i definitivno je sve ispalo NJAMA :)

Kako sam najavila, ove su godine pokloni bili jestivi pa su se osim himalajske soli i kokosove masnoće, u poklon paketima našle domaće praline i kolačići od ružmarina s crvenim vinom.

Ti su keksići 's puno karaktera' uistinu specifičnog okusa pa se ljudima ili sviđaju ili ne sviđaju. Meni su super.


PRALINE su se tradicionalno pokazale kao savršen poklon koji doslovce sve obara s nogu, uglavnom izgledom i količinom na prvi pogled utrošenog truda, a ja bih rekla da je to doista najjednostavnija slastica od svih koje sam do sad izradila.



No ono što je mene ove godine oborilo s nogu ( a i sve ostale ) je - Božićni kolač.


Baš sam se ugodno iznenadila aromom ovog kolača. To je oduševljenje sa mnom podijelila i prijateljica s posla ( s kojom sam razmijenila jednu 'štrucu' ) koja me nazvala nakon kušanja kolača i rekla kako su oni, oduševljeni njime, zaključili da ja mora da sam u prošlom životu bila dvorska slastičarka....hahahaha.....baš sam se dobro nasmijala.
No kolač je uistinu senzacionalan i uz to jednostavan za izradu.

Da ne bi bilo da su na kraljevskom dvoru sve slastice savršene, uskoro će se vidjeti OVDJE.
...a kaj ćeš, uz uspjeh u paketu uvijek ide i pokoji neuspjeh
važno je da su svi - jestivi :)
HO HO HOO...

ČOKO KUGLICE




Skoro pa bi se moglo reći da je ovo čoksić od ostataka :)

Naime, kad su mi ove godine macaronsi ispali 'oslobodi me bože', krema za punjenje koju sam pripremila za njih postala je suvišna. Kako se punjenje priprema s mlijekom, čokolada je bila krasno svilena i podatna i bilo mi je žao da ju ne iskoristim iako nisam imala pojma što s njom.
Za praline nije bila pogodna a svi ostali kolači nisu trebali punjenje i već sam se bojala da neću znati što s njim kad mi je sinula ideja.
Od svih sastojaka koje sam stavljala u praline jedan sam dio stavila i u nju. Tako sam unutra umiješala

-mješavinu začina za medenjake
-mljevene bademe
-krupno sjeckane lješnjake
-vrećicu pistacija
-malo javorovog sirupa
-grožđice namočene u rumu
i arancine namočene u rumu

oblikovala kuglice pa jedan dio uvaljala u krokant a drugi u čokoladne mrvice


i to je to

upakirala sam ih u Ferrero kutiju i ispali su sasvim zgodan jestivi poklon :)

PRALINE



Praline su mi odmah iza MACARONSA na ljestvici super kolačića. Macaronsi su šmekerski gušt dok su praline više kao griješni užitak, uz to mnogo jednostavnije i brže za izradu.


Kad sam ih prošle godine pred Božić prvi puta 'odlijala', toliko su me zapalili da sam pokupovala sve silikonske oblike koji su se mogli naći u blizini, nekih 7 vrsta, pa sad po jednoj turi iziđe 105 pralina što je popriličan broj.

Kad se uzme u obzir da mi za to treba cca 1 sat vremena plus još nekih petnaestak minuta za pripremu, onda to i nije neka investicija u odnosu na hercik čokoladice koje se dobiju.
Umotam ih u lijepe kutijice pa ispadne zgodan, jednostavan i ukusan poklon u svakom prigodi. Božić je jedna od njih. No i rođendani i obična kurtoazna posjeta uz takav poklon postaje ugodnija jer izbacuje iz igre obilazak trgovina u potrazi za idealnim poklonom.



Bila sam veoma ponosna na tu svoju vještinu spremanja do kad ove godine nisam prolistala forum sa temom pralina koja me bacila u totalan kompleks. Ajme kakve sve zgodne čoksiće ljudi rade.
Odmah sam otrčala kupiti tu famoznu Nestle Dessert čokoladu za kuhanje koju toliko hvale da je dobra za punjene praline i primila se posla.
To je poprilično dugotrajan postupak zbog ona tri premaza čokolade koja se moraju hladiti pa sam, u međuvremenu dok se hladilo, napravila nekoliko tura onih standardnih sa začinima i aromama.
Malo sam se ovaj put poigrala kako bi okusi bili zanimljiviji a i mašta mi se malo raspustila u zadnje vrijeme pa sam iskušala neke hrabrije kombinacije,kao npr. onu sa kardamomom i paprom, i baš su mi se dopale. Nadam se da će se dopasti i onima kojima su namijenjeni ..hehe...
Favorit među okusima ostao mi je bijela čokolada s cimetom i ušećerenim naranđinim koricama

iako mu opasno konkurira aroma s mljevenim đumbirom i ušećerenim limunovim koricama.

Uz to sam ovaj put uključila i alkohol pa su se tu našli okusi kao:

-suhe šljive u šljivovici i tamnoj čokoladi
-grožđice u rumu ( s pistacijama )
-kokos i rum
-medenjaci ( mješavina začina za medenjake )
-kardamom i arancini od limuna
-cijeli lješnjaci u čiliju i rakiji
-suhe marelice u bijelom rumu s čilijem
-krokant i crni papar ( + arancini )
-bijela čokolada s crvenim paprom
-mliječna čokolada s grilažom
-crna čokolada s čilijem ( + mljeveni orasi / pijana višnja )
-crna čokolada s rumom i pijanom višnjom ( iz domaćeg višnjevca )
-bijela čokolada s đumbirom ( puno đumbira u prahu )
-bijela čokolada s pistacijama
-crna čokolada s kavom
-crno/bijele praline ( crna i bijela čokolada )

ako sam neku aromu poduplala molim da mi oprostite
Ove sam godine radila toliko pralina da više nisam znala koja je od čega.
Nije mi pomogao ni šalabahter. Nakon treće runde sve mi se pomiješalo no nema veze, bilo je fino. Svi jedan bolji od drugoga. Recepata po internetu ima bezbroj pa je najbolje da svatko promađe svoj. Ja radim tako da na pari otopim čokoladu pa malo po malo dodam maslac do gustoće koja mi je potrebna ovisno o sastojcima a zatim skinem s vatre i dodam arome.

OPREZ:
-bijela čokolada ne voli nikakve dodatke, ni maslac ni tekućinu pa treba paziti da ni jedna kap ne dospije u nju, dodavati samo suhe sastojke
-crna čokolada je već bolja, maslac se odlično stapa s njom ( voće sam natopila u pravom rumu ali arome sam stavljala uljne, samo je šljivovica bila prava i odlično se spojila s čokoladom )
-treba pripaziti da se ne doda suviše maslaca jer on nakon hlađenja ispliva na površinu pa su praline mrljave
-također treba pripaziti da se čokolada ne pregrije preko 50 stupnjeva jer onda također praline ispadnu mrljave. To sam tek ove godine pročitala na forumu a rješilo mi je zagonetku zašto iz iste čokse ispadnu jedne zdrave i jedne mrljave praline.

O PUNJENIM PRALINAMA:
Kako ja ne radim punjene praline već više bi se reklo aromatizirane, nakon detaljnog čitanja foruma na temu pralina zaključila sam da bih se, iz sigurnosnih razloga, ipak trebala pridržavati nekog recepta kad radim punjene praline pa sam izabrala ovaj:

100g čokolade od oko 60% kakao
20g maslaca
1dl slatkog vrhnja

Punjenje sam isto ukrala sa foruma:) 100 g putra, 100 g šećera u prahu, ruma po želji i 100 g otopljene čokolade + naravno kreacije raznih okusa

a izradu prenosim iz prve ruke jedne od forumašica: 'stavim žličicom malo čokolade na dno kalupa, kistom što ravnomjernije nanesem po svim stjenkama, pa u friđ, pa opet tako, pa u friđ pa onda tek punjenje, pa u friđ i onda na kraju sa otopljenom čoksom još zatvorim i to ti je to - nema greške'

...isprobano funkcionira ( op.a :)

više o čokoladi OVDJE

nedjelja, 25. prosinca 2011.

četvrtak, 22. prosinca 2011.

CHEESECAKE CUPCAKES

( ovo je skenirana fotografija prepisanog recepta, na dnu je fotka pokusnog primjerka iz domaće radinosti :)


U petak sam jedan takav jela u Cookie Factory a u subotu je recept izašao u časopisu D&D, zar to nije prst subine? :)
Smatrala sam to pokazateljem da obavezno i taj slatki cupcakes uvrstim u redosljed prioriteta za pečenje pa su već Digestivići na polici i čekaju staru godinu da dođu na red

SASTOJCI:

8 komada Digestive keksa
45 g rastopljenog maslaca sobne temperature
2 žlice kakaoa
300 g sirnog namaza ili svježeg sira neke nježne teksture
1 žlica brašna
90 g šećera
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1 jaje + 1 žutanjak
3 žlice kiselog vrhnja
100 g borovnica
tučeno slatko vrhnje prema želji
šnitice naranđe prema želji


Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Staviti 8 košarica za muffine u module. Izmrviti Digestive kekse u multipraktiku ili najlon vrećici pa sa valjkom za tijesto, umiješati dobro otopljeni maslac i prstima utisnuti smjesu na dno košarice za muffine.
Miksati sirni namaz u zdjeli dok se ne dobije glatka smjesa pa umiješati brašno, šećer, ekstrakt vanilije, jaje, žutanjak i kiselo vrhnje.
Staviti par borovnica na podlogu od keksa. Ostaviti par komada za ukrašavanje. Žlicom napuniti košarice smjesom od sira i peći 20-30 minuta, da smjesa bude kompaktna ali još uvijek malo drhtava u sredini.
Izvaditi iz pećnice i ohladiti u modulima bar 30 monuta. Nakon toga ih izvaditi iz modula i staviti u frižider na hlađenje najmanje sat vremena prije upotrebe.
Prije posluživanja ukrasiti slatkim vrhnjem i borovnicama ili naranđom


KOMENTAR:

SUPER!! Ovo je doista super kolačić, lagan ukusan i jednostavan


Napomena: Iz jedne velike kutije Digestiva ( 12 ili 15 komada? zaboravila sam izbrojiti ) ispalo je dvadesetak kolačića. Mješavina keksa i maslaca mi se činila anemična pa sam na svoju ruku dodala kakao ( 3 vrhom pune žlice Nesquika ). Bohnecov svježi kravlji sir pokazao se kao pun pogodak, kremast i gust, a kao voćno punjenje iskoristila sam čvrsti domaći džem od višanja sa čitavim komadima voća, kojeg sam stavila malo između keksa i sira i malo na sir, ispod šlaga.
Ma super! Iskreno preporučam :)

utorak, 20. prosinca 2011.

SOČNI KOLAČ SA SUŠENIM VOĆEM




Nikad nisam bila baš sklona takvom tipu Božićnih kolača, više nekako onim sitnim s kojima ima mnogo više posla ali ovaj mi se uistinu dopao; zvuči ukusno, izgleda dobro a kažu i da je sočan, pa da probamo...


Napominjem da je ovo gore fotografija kolača kakav bi po meni trebao izgledati idealan Božićni kolač, a to što moj ne izgleda tako, ah, što se može ( fotka je dolje :)
Uostalom vidjet ćemo. Jučer sam ga ispekla i uredno, prema uputama, zamotala u alu-foliju, pa u frish-foliju i sad je spreman da odleži i čeka Božićni ručak.
Originalan recept sa video prezentacijom je OVDJE


SASTOJCI:

250 g maslaca
100 g sušenih grožđica
100 g kandirane narančine korice
150 g brazilskih oraha
180 g smeđeg šećera
150 g odkoštenog sušenog voća (šljive, marelice, datulje)
120 ml ruma
1/2 žličice sode bikarbone
300 g namjenskog brašna za kolače
3 žličice praška za pecivo
1/2 žličice cimeta u prahu
1/2 žličice naribanog muškanog oraščića
2 anis zvijezdice
4 jaja
sol

Opis:

Zaista sočni kolač prepun mirisa sušenih grožđica, šljiva, marelica, datulja, oraha, ruma itd., kao stvoren je za predstojeće dane.

Priprema:

Maslac narežemo na kockice, jaja umutimo, a zvijezdice anisa izmrvimo. U ugrijan lonac stavimo maslac, dodamo smeđi šećer, sušeno i kandirano voće, brazilske orahe, ulijemo rum i 250 ml vode, promiješamo, a kad zavri kuhamo na laganoj vatri 10 minuta. Zatim lonac maknemo s vatre, dodamo sodu bikarbonu, promiješamo i ostavimo da se potpuno ohladi. Potom ulijemo umućena jaja i dobro promiješamo. U zdjelu s prosijanim brašnom dodamo prašak za pecivo, muškatni oraščić, cimet u prahu i mrvljene zvijezdice anisa te sastojke izmiješamo pjenjačom. Zatim mješavinu voća, šećera i jaja prelijemo preko mješavine brašna i sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu. Potom smjesu premjestimo u kalup za kolače, koji smo premazali maslacem, a stijenke obložili papirom za pečenje, te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 50-ak minuta. Ovako pripremljen kolač najbolje je potpuno ohladiti, omotati prozirnom kuhinjskom folijom kako bi zadržao sočnost i arome te poslužiti za nekoliko dana, a prije posluživanja ga posipati šećerom u prahu.

I to je to
Striktno sam se držala recepta. Doista odlično miriše pa ću se(nestrpljivo) strpjeti da provjerim da li je i okus tako dobar :)

KOMNTAR NAKON PROBE:... mmmmmm...odlično! Iako izgleda kao još jedan od onih biskupskih kruhova, mnogo je bolji i upravo savršen za ponijeti sa sobom na kućni doček NG kod prijatelja

KOMENTAR: super, super!! sve kako piše -sočno, mirisno i ukusno.

ponedjeljak, 19. prosinca 2011.

Njamancije ( 1 )

Prije svakog našeg putovanja, moja najbolja prijateljica i ja prvo proučimo lokalne specijalitete i restorane pa tek zatim muzeje, galerije i ostale nezaobilazne destinacije :)
Nekako je kult hrane uvijek visoko na listi prioriteta pa smo često znale izvoziti popriličan broj kilometara da bi, van grada, pojele nešto po preporuci.
U lijepoj našoj isto tako imam već cijeli spisak gastro lokacija a neke od njih, iako su u Zagrebu, rijetko dođu na red, uglavnom zbog ograničenog vremena ili kojekakvih drugih bezveznih razloga. Neki su se dan stvari posložile pa je ostalo vremena da nas dvije u miru sjednemo i počastimo se nekom finom papicom. Pao mi je na pamet Lari i Penati zbog ušećerenog jalapena koji sam čitala da imaju i zgodnog interijera kojeg smo željele u živo doživjeti, no moram priznati da smo se razočarale.
Prvo - nije bilo jalapena jer kažu da su ga napravili samo nešto malo za svoje potrebe ( šmrc ), drugo - došle smo pola sata prerano, naime hrana se poslužuje od 12 sati, a onda su nam na pitanje što je danas na jelovniku rekli da ga još nisu formirali ( pola sata prije početka ručka?? ) i na kraju su nam rekli da nisu sigurni da bi se našla dva mjesta za nas dvije. Hmm..


Logički smo zaključile da nismo dovoljno ulickane za ovo mjesto i bez imalo žaljenja otišle u Cušpajz na odličnu gustu juhu od tune i slanutka. Prekrasna, jednostavna i simpatična Leonarda kuha odlične guste juhe, da skuha otrov valjda bi se i taj pretvorio u eliksir života koliko je u njoj pozitivne energije, a kako hrana prenosi energiju svog kuhara njena vam doslovce može uljepšati dan. Nama je uljepšala. Malo aromatičnog kuhanog vina još nam je dodatno podiglo temperaturu pa smo jednoglasno zaključile kako je Cušpajz mjesto na koje želimo navratiti svaki put kad nađemo vremena.
Svaka joj čast na kreativnosti! Slanutak s tunom bio je toliko dobar da moram i sama iskušati servirati svojima nešto takvo a bakalar s krumpirom je gotovo pa idealan za nadolazeći Badnjak.
Samo mi nije jasno zašto se ja toga nisam dosjetila nego uvijek drapam po istoj cesti; grah-ričet, sarma i vrlo rijetko još pokoje varivo, a slanutak i tuna gotovo pa nikad, da ne velim da bakalar samo na Badnjak....doduše suhi pa ima s njim posla ali svježi je odličan i lako dostupan.
Hitno moram polugu u glavi s kolača prebaciti na guste juhe!
Hitno!!



No da. Kad smo već kod kolača - višak novca i manjak kalorija nadoknadile smo u Cookie Factory gdje smo u svom prvom pohodu odmah slistile pola slastičarnice pa je tako svaka naručila jedan vrući brownie sa sladoledom od pistacija ( ispada da je najbolji bio onaj čisti čokoladni ), zatim sam morala probati vruću čokoladu, nije bilo one s čilijem pa sam uzela s naranđom i cimetom a zatim nam oko nije silazilo s mini cheesecakea u minjon šalici pa smo naručile još i njih. Bili su jednostavno božanstveni. I za kraj - pita od bundeve. Mislila sam - ako je to ona prava američka pumpkin pie, onda neidem doma do kad to ne probam. Na kraju sam ju morala ponijeti sa sobom jer jednostavno nisam mogla više disati. Ispalo je da je pita - BOŽANSTVENA, lagana i kremasta. A, iskreno, nije izgledala tako. Ja sam se žalila kako je moja ispala niska jer se tijesto spustilo a zapravo je idealna upravo takva, sasvim sasvim tanka. Pitam se u čem je caka?..to svakako moram istražiti.




U svakom slučaju drugi put idemo na još. A i taj mali cheescake mi ne da mira, jučer sam u časopisu D&D vidjela recept za nešto slično pa najbolje da probam.

A te guste juhe....ma....bacam se na njih odmah iza blagdana
:)

nedjelja, 18. prosinca 2011.

MACARONS - varijacije

Tik-tak, tik-tak...i evo stiglo vrijeme kolačića...


Već danima guštam da krenem sa izradom macaronsa.
Prvi post koji sam stavila na ovaj blog bio je upravo o njima. Prošle godine sam ih radila i ispali su super. Kako se bliže novogodišnji blagdani tako mi po glavi prolaze ideje za poklone, praznični recepti i sve one sitnice koje nikako ne bih smjela zaboraviti. Prošle su godine pod borom svakog člana obitelji čekale knjige, ove sam odlučila da će pokloni biti jestivi. Chutney i neka zgodna kutija s macaronsima i pralinama. Zbog toga mi je upravo neki dan s Amazona stigla knjiga o macaronsima i još neka pomagala ( vrećice za istiskivanje i silikonska podloga ). Prošli put sam se pošteno namučila s ovom mojom vrećicom za istiskivanje, ne samo da ima malu rupicu već ni jedna nije glatka a, molim lijepo, zna se kakao treba izgledati pravi macarons. Osim toga svaki je bio svoje veličine jer sam pazila da budu glatki i nisam se sjetila pripremiti podlogu, a baš sam mogla recimo na papiru za pečenje olovkom iscrtati krugove pa bi svi bili onako lijepi ko soldati :)
Bez obzira na sve bili su ukusni i meni osobno, na ponos i diku. Moji kod kuće su se nešto sporili oko aroma; neki su tvrdili da su bolji oni s aromom badema i kremom od bijele čokolade a drugi da su bolji oni od čokolade s kremom od naranđe

Da više ne bi bilo nikakvih razloga za izmišljanje isprika oko izgleda tu su:


nova vrećica za istiskivanje ( s velikom i glatkom istisnom rupom :)


i silikonska podloga koju planiram staviti ispod papira za pečenje tako da mogu oblikovati iste veličine prilikom istiskivanja a ujedno formu koristiti čekajući da se ispeče jedna tura. Naime moj lim za pečenje ima 90 cm pa na njega mogu staviti duplo više macaronsa nego što bi stalo da pečem na podlozi. Pitate zašto nisam naručila dvije?..ili tri? Pa malo sam picajzlasta! Na slici mi se učinilo da su forme na podlozi nešto veće od uobičajene, i jesu, da znate, ali pustila sam da ih prvo testiram pa onda kritiziram.

Usput sam na netu pronašla atelier za izradu macaronsa pa evo par instrukcija od stručne ruke:
Kao što sam već rekla, osnovni je recept za tijesto i kremu OVDJE (testiran i savršen )

Za one koji trebaju dodatne vizualne instrukcije od stručne ruke, savjetujem da pogledaju atelier za izradu macaronsa.

Zaštićen je pravima pa ne bi bilo u redu da skidam fotografije ali lijepo se vidi kako izgleda dobro umućeno tijesto, kako ono istisnuto iz krive vrećice i kakva je razlika prilikom raličitih temperatura pečenja. Isplati se pogledati.



I za kraj, ono najvažnije - okusi. Vizuelno atraktivni, macaronsi su ujedno i božanstvena simfonija okusa ako se skladno pomiješaju arome.

-Čokoladni s kremom od naranđe ( i možda malo čilija? ) i obrnuto; naranđini s kremom od čokolade
-bijela čokolada + đumbir
-bijela čokolada + ružmarin
-pistacija i ruža
-čokolada + maslac od kikirikija
-limun + lavanda
-cimet
-grenadina
-rum
-kokos
-malina
-kava
... arome su bezbrojne

Pa onda ona tri čarobna okusa iz Dobre hrane broj 6:
-kruška, pistacija i koromač
-mandarina, jogurt i čili
-ružine latice i papar


...i tako kraja nema, a ja startam sutra :)

Nekoliko savjeta naše poznte slastičarke Petre Jelenić izvađenih iz časopisa Delicije broj 8:

  • bjelanjci se nesmiju premiksati, moraju biti do točke 'soft peaks' odnosno tako da je šećer otopljen i snijeg dobro drži volumen, ali nije čvrst do kraja
  • suhi sastojci se moraju pažljivo, kružnim pokretima umiješati u bjelanjca, smjesa se nesmije premiješati jer postane pretekuća. Bolje ih je umiješati rukom nego pjenjačom, koja je pregusta i razbije smjesu.
  • makarone nije dobro raditi po kišnom ( vlažnom ) vremenu. Predugo se suše i rezultat nije najsjajniji
  • Tekstura i kvržice pokazuju da bademi nisu bili dovoljno sitno mljeveni
  • Pečeni ohlađeni makaroni dobro odnose zamrzavanje ako ih se spremi nenadjevene u zrakonepropusne posude.