Nikad nisam bila baš sklona takvom tipu Božićnih kolača, više nekako onim sitnim s kojima ima mnogo više posla ali ovaj mi se uistinu dopao; zvuči ukusno, izgleda dobro a kažu i da je sočan, pa da probamo...
Napominjem da je ovo gore fotografija kolača kakav bi po meni trebao izgledati idealan Božićni kolač, a to što moj ne izgleda tako, ah, što se može ( fotka je dolje :)
Uostalom vidjet ćemo. Jučer sam ga ispekla i uredno, prema uputama, zamotala u alu-foliju, pa u frish-foliju i sad je spreman da odleži i čeka Božićni ručak.
Originalan recept sa video prezentacijom je OVDJE
SASTOJCI:
250 g maslaca
100 g sušenih grožđica
100 g kandirane narančine korice
150 g brazilskih oraha
180 g smeđeg šećera
150 g odkoštenog sušenog voća (šljive, marelice, datulje)
120 ml ruma
1/2 žličice sode bikarbone
300 g namjenskog brašna za kolače
3 žličice praška za pecivo
1/2 žličice cimeta u prahu
1/2 žličice naribanog muškanog oraščića
2 anis zvijezdice
4 jaja
sol
Opis:
Zaista sočni kolač prepun mirisa sušenih grožđica, šljiva, marelica, datulja, oraha, ruma itd., kao stvoren je za predstojeće dane.
Priprema:
Maslac narežemo na kockice, jaja umutimo, a zvijezdice anisa izmrvimo. U ugrijan lonac stavimo maslac, dodamo smeđi šećer, sušeno i kandirano voće, brazilske orahe, ulijemo rum i 250 ml vode, promiješamo, a kad zavri kuhamo na laganoj vatri 10 minuta. Zatim lonac maknemo s vatre, dodamo sodu bikarbonu, promiješamo i ostavimo da se potpuno ohladi. Potom ulijemo umućena jaja i dobro promiješamo. U zdjelu s prosijanim brašnom dodamo prašak za pecivo, muškatni oraščić, cimet u prahu i mrvljene zvijezdice anisa te sastojke izmiješamo pjenjačom. Zatim mješavinu voća, šećera i jaja prelijemo preko mješavine brašna i sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu. Potom smjesu premjestimo u kalup za kolače, koji smo premazali maslacem, a stijenke obložili papirom za pečenje, te stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 50-ak minuta. Ovako pripremljen kolač najbolje je potpuno ohladiti, omotati prozirnom kuhinjskom folijom kako bi zadržao sočnost i arome te poslužiti za nekoliko dana, a prije posluživanja ga posipati šećerom u prahu.
I to je to
Striktno sam se držala recepta. Doista odlično miriše pa ću se(nestrpljivo) strpjeti da provjerim da li je i okus tako dobar :)
KOMENTAR: super, super!! sve kako piše -sočno, mirisno i ukusno.