četvrtak, 29. prosinca 2011.

POTS DE CREME S NARANČOM

Recept iz časopisa Dobra hrana br. 7


Ovo mi se čini savršen recept za utrošiti žumanjke koji ostanu nakon izrade MACARONSA







ZA KREMU:

7 žumanjaka
4 dl slatkog vrhnja
2 dl mlijeka
50 g šećera
1/2 štapića vanilije
prstohvat soli
2 jušne žlice Cointreaua

Pećnicu ugrijati na 160 stupnjeva. Pripremiti četiri kalupa za souffle. U zdjeli polako zagrijati slatko vrhnje, mlijeko i pola štapića vanilije, ali pripaziti da ne zakuha.
Ostaviti po strani barem petnaestak minuta da odstoji. Umutiti žumanjke sa šećerom.
Iz zagrijane kreme izvaditi štapić vanilije, pola količine uliti u smjesu žumanjaka i šećera te dobro umutiti mikserom.
Zatim uliti ostatak te dodati prstohvat soli i liker. Dobro promiješati.

Smjesu uliti u kalupe za souffle a kalupe staviti u veću posudu u koju uliti vruću vodu do pola visine.
Peći oko 45 minuta. Krema je gotova kad su rubovi čvrsti a centar blago mekan.
Kalupe s kremom izvaditi pa pustiti da se ohlade na sobnoj temperaturi a zatim ih staviti u hladnjak na nekoliko sati.

Prije serviranja pustiti da kratko stoji na sobnoj temperaturi. Ploške naranđe posuti s malo smeđeg šećera pa zapeći u pećnici ili brennerom da se šećer otopi i njima dekorirati kremu.