Trenutno je ružmarin u punom cvatu. Ova jednostavna torta u izvrsnom spoju oraha, ružmarina i kukuruznog brašna sasvim je neočekivanog okusa i bogate arome.
Što je najbolje, drugi dan je još finija, mekša i aromatičnija.
SASTOJCI:
Što je najbolje, drugi dan je još finija, mekša i aromatičnija.
SASTOJCI:
- 3 jaja
- 2 vanili šećera
- 10 dag brašna
- 10 dag kukuruznog brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 dl suncokretova ulja
- 1 grančica ružmarina ( ja sam stavila tri )
- 15 dag oraha
- 10 dag meda od ružmarina
POSTUPAK:
- Samljeti iglice ružmarina i šećer u mlincu za kavu
- Odvojiti dva bjelanca u posebnu posudu i staviti na stranu. Preostala 2 žumanjka i jedno cijelo jaje pomiješati sa pola količine šećera mljevenog s ružmarinom pa tući mikserom da se zapjene. Dodati med, ulje i obje vrste brašna s praškom za pecivo te na kraju nasjeckane orahe. Pomiješati spatulom.
- Izliti u namašten i pobrašnjen kalup u tankom sloju i peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pažnja - tijesto je gusto i teško, treba ga spatulom razvući po kalupu
- Za premaz, istući preostala dva bjelanjka s malo soli i ostatkom šećera s ružmarinom
- Tortu izvaditi iz pećnice, premazati bjelanjkom pa vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta na 160 stupnjeva
Isprva sam se uplašila kako nešto nije u redu s receptom zbog toga što je masa bila veoma gusta pa sam došla u napast da dodam jedan do dva decilitra mlijeka. Sreća što nisam. Strogo sam si zabranila mijenjati sastojke prilikom prve izrade mada mi povremeno i takve bedastoće padnu na pamet.
Okus je bio izvrstan, obožavam ružmarin u kolačima, no definitivno sam nešto sfrfljala s premazom pa su bjelanjci splasnuli već prije stavljanja u pećnicu. Zato neka vam mjerilo bude naslovna skenirana fotografija, a prava, dobra i moja doći će na njeno mjesto kad odradim popravni.