srijeda, 21. kolovoza 2013.

TORTA OD RUŽMARINA

Trenutno je ružmarin u punom cvatu. Ova jednostavna torta u izvrsnom spoju oraha, ružmarina i kukuruznog brašna sasvim je neočekivanog okusa i bogate arome.

Što je najbolje, drugi dan je još finija, mekša i aromatičnija.



SASTOJCI:

  • 3 jaja
  • 2 vanili šećera
  • 10 dag brašna
  • 10 dag kukuruznog brašna
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 1 dl suncokretova ulja
  • 1 grančica ružmarina ( ja sam stavila tri )
  • 15 dag oraha
  • 10 dag meda od ružmarina
POSTUPAK:

  1. Samljeti iglice ružmarina i šećer u mlincu za kavu
  2. Odvojiti dva bjelanca u posebnu posudu i staviti na stranu. Preostala 2 žumanjka i jedno cijelo jaje pomiješati sa pola količine šećera mljevenog s ružmarinom pa tući mikserom da se zapjene. Dodati med, ulje i obje vrste brašna s praškom za pecivo te na kraju nasjeckane orahe. Pomiješati spatulom.
  3. Izliti u namašten i pobrašnjen kalup u tankom sloju i peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pažnja - tijesto je gusto i teško, treba ga spatulom razvući po kalupu
  4. Za premaz, istući preostala dva bjelanjka s malo soli i ostatkom šećera s ružmarinom
  5. Tortu izvaditi iz pećnice, premazati bjelanjkom pa vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta na 160 stupnjeva
Isprva sam se uplašila kako nešto nije u redu s receptom zbog toga što je masa bila veoma gusta pa sam došla u napast da dodam jedan do dva decilitra mlijeka. Sreća što nisam. Strogo sam si zabranila mijenjati sastojke prilikom prve izrade mada mi povremeno i takve bedastoće padnu na pamet. 

Okus je bio izvrstan, obožavam ružmarin u kolačima, no definitivno sam nešto sfrfljala s premazom pa su bjelanjci splasnuli već prije stavljanja u pećnicu. Zato neka vam mjerilo bude naslovna skenirana fotografija, a prava, dobra i moja doći će na njeno mjesto kad odradim popravni.