Jednostavan i kvalitetan obrok prikladan za sve sezone a trenutno je u punom jeku sezona jagoda.
Ovo je zapravo jedna fina kašica no kaše asociraju na slana jela a puding na nešto slatko i kremasto pa ćemo se zadržati na njemu. Dakle kuhamo puding.
Hoćete li ga pojesti za doručak ili laganu večericu odlučite sami a jednako je dobar i topao i hladan, s jagodama, malinama, borovnicama i/ili bananom a jedna od meni top kombinacija koju sam u međuvremenu otkrila je ona s mangom i ribanom koricom limete prelivena kokosovim vrhnjem ( njama ).
Bananu začinite cimetom, kardamomom ili đumbirom ( ili sve troje ), jagode i borovnice s puno vanilije a maline se odlično sparuju s limunovom koricom pa obzirom da sezona malina tek stiže, opskrbite se na vrijeme neprskanim limunom ;)
Sjeckane pistacije uvijek su zanimljiva dekoracija no isto tako može uskočiti seckani lješnjak, badem ili sjemenke pinija. Na sve to izvrsno sjedaju i zrnca organskog kakaa, tzv. nibsi.
Stvar je jednostavna, trebamo:
- 1 šalicu quinoe
- 3 šalice mlijeka ( bademovog, rižinog, kokosovog ili sojinog ) btw. domaće kokosovo je odlično jer daje onaj fini egzotičan ljetni štih
- prstohvat soli
- med ( agava, stevija ili kokosov šećer za niski GI )
- 1/2 žličice vanili praha ( nikako šećera ), cimeta ili kojeg već začina želite
- jagode ( maline, banane... )
- pistacije ili neko drugo koštuničavo voće za dekoraciju
U lonac staviti mlijeko, quinou i začine pa zagrijavati do vrenja ( oprezno jer mlijeko rado prekipi ), zatim smanjiti i još na laganoj vatri kuhati narednih 14-15 minuta.
Quinoa se u klasičnom slučaju kuha najduže 12 minuta nakon što zavrije zbog toga što je sklona tome da se raskuha no u slučaju pudinga nije problem ako se kuha i desetak minuta duže zbog toga što tekstura postaje kremastija i gušća pa najbolje da sami procijenite vrijeme kuhanja.
Kuhanu quinou maknuti s vatre, zasladiti po ukusu, pričekati da se ohladi pa dodati voće i dekoracije.
Super je za ponijeti na posao drugi dan :)