petak, 24. travnja 2015.

SHAKSHUKA


Idealan obrok za bezmesni dan ili dane bez inspiracije.
Za vikend doručak ili laganu večericu, za trenutak kad otvorite frižider a unutra nema ničega. Ukratko - iz ničega nešto pa se isplati isprobati.

Iako na slici nije vidljivo, osnovni sastojak ovog jela su jaja a cijela procedura do serviranje traje nekih pola sata što ovo jelo čini itekako poželjnim uz današnji tempo života.


SASTOJCI:
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 crveni luk (sitno sjeckan)
  • 3 češnja češnjaka ( očišćenog i sitno sjeckanog ) 
  • 1/2 male ljute papričice ( sitno sitno sjeckane ) ili jedna mala žličica čili paprike u prahu
  • 1 crvena paprika babura ( nasjeckana na kockice )
  • otprilike kilogram svježe rajčice, očišćene, oguljene i nasjeckane ili 1 velika konzerva već gotovih sjeckanih rajčica
  • 2 vrhom pune žlice paste od rajčica
  • 1 žličica soli ( ili više po potrebi )
  • 1 žličica dimljene crvene paprike (ima je u Žitnici u Varaždinu)
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žličica mljevenog kumina ( ili skršenog u mužaru )
  • 1/2 žličice mljevene kurkume
  • žličica meda ( opcionalno )
  • po želji malo octa
  • 100-150g feta sira
  • 4-5 jaja
  • sjeckani peršin za serviranje
U tavici sa čvrstim dnom ugrijati maslinovo ulje i na njemu popržiti sitno sjeckani luk, papriku i ljutu papričicu. Kad je već sve malo omekšalo dodati češnjak, sol, papar i začine pa pržiti još pet minuta da se sastojci sjedine.

Dodati svježu ili konzerviranu rajčicu, pastu od rajčica, med i po želji malo octa. Smanjiti temperaturu i na umjerenoj vatri pržiti 12-15 minuta da povrće omekša i sok od rajčice se reducira. Mora ostati dovoljno tekuće da se ljuljuška kad protresete tavicu :)

Kad je umak dovoljno reduciran, tavicu maknuti s vatre, žlicom napraviti grabice i u svaku razbiti jaje. Po svemu nadrobit feta sir pa poklopiti i vratiti na vatru ili staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.

Gotovo je kad bjelanjak preko jaja dobije laganu boju. Meni se uvijek ispeče previše ali ne odustajem od pokušaja :)

Posipati sjeckanim peršunovim lišćem i servirati uz salatu.

Kako izgleda popularno mjesto serviranja shakshuke pogledajte OVDJE