petak, 24. travnja 2015.

SHAKSHUKA


Idealan obrok za bezmesni dan ili dane bez inspiracije.
Za vikend doručak ili laganu večericu, za trenutak kad otvorite frižider a unutra nema ničega. Ukratko - iz ničega nešto pa se isplati isprobati.

Iako na slici nije vidljivo, osnovni sastojak ovog jela su jaja a cijela procedura do serviranje traje nekih pola sata što ovo jelo čini itekako poželjnim uz današnji tempo života.


SASTOJCI:
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 crveni luk (sitno sjeckan)
  • 3 češnja češnjaka ( očišćenog i sitno sjeckanog ) 
  • 1/2 male ljute papričice ( sitno sitno sjeckane ) ili jedna mala žličica čili paprike u prahu
  • 1 crvena paprika babura ( nasjeckana na kockice )
  • otprilike kilogram svježe rajčice, očišćene, oguljene i nasjeckane ili 1 velika konzerva već gotovih sjeckanih rajčica
  • 2 vrhom pune žlice paste od rajčica
  • 1 žličica soli ( ili više po potrebi )
  • 1 žličica dimljene crvene paprike (ima je u Žitnici u Varaždinu)
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žličica mljevenog kumina ( ili skršenog u mužaru )
  • 1/2 žličice mljevene kurkume
  • žličica meda ( opcionalno )
  • po želji malo octa
  • 100-150g feta sira
  • 4-5 jaja
  • sjeckani peršin za serviranje
U tavici sa čvrstim dnom ugrijati maslinovo ulje i na njemu popržiti sitno sjeckani luk, papriku i ljutu papričicu. Kad je već sve malo omekšalo dodati češnjak, sol, papar i začine pa pržiti još pet minuta da se sastojci sjedine.

Dodati svježu ili konzerviranu rajčicu, pastu od rajčica, med i po želji malo octa. Smanjiti temperaturu i na umjerenoj vatri pržiti 12-15 minuta da povrće omekša i sok od rajčice se reducira. Mora ostati dovoljno tekuće da se ljuljuška kad protresete tavicu :)

Kad je umak dovoljno reduciran, tavicu maknuti s vatre, žlicom napraviti grabice i u svaku razbiti jaje. Po svemu nadrobit feta sir pa poklopiti i vratiti na vatru ili staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.

Gotovo je kad bjelanjak preko jaja dobije laganu boju. Meni se uvijek ispeče previše ali ne odustajem od pokušaja :)

Posipati sjeckanim peršunovim lišćem i servirati uz salatu.

Kako izgleda popularno mjesto serviranja shakshuke pogledajte OVDJE

utorak, 14. travnja 2015.

20 INDIJANSKIH ŽIVOTNIH PRAVILA


1. Ustanite sa suncem i pomolite se. Molite sami. Molite često. Jednom će Veliki Duh poslušati vaše molitve.
2. Budite tolerantni prema onima koji su skrenuli s puta. Neznanje, ljutnja i ljubomora dolaze od izgubljenih duša. Molite da se vrate na ispravan put.
3. Pronađite sebe. Ne dopustite da drugi upravljaju vašim putem. To je samo vaš put! Ostali mogu ići s vama, ali nitko ne može naprijed umjesto vas.
4. Budite obzirni prema gostima u svojoj kući. Poslužite im najbolju hranu, ponudite im najbolji krevet, prema njima budite pošteni i pravedni.
5. Ne uzimajte što nije vaše, bilo od ljudske zajednice, prirode ili nečije kulture. Niste to zaslužili ni dobili. Nije vaše.
6. Poštujte sve na Zemlji, kako ljude tako i životinje i biljke.
7. Poštujte mišljenja drugih, njihove želje i riječi. Nikad ne prekidajte druge dok govore, ne zamjerajte, ne rugajte im se. Svakoj osobi dopustite pravo na osobno mišljenje.
8. Nikada ne govorite loše o drugima. Negativna energija koju šaljete, a još u njoj i uživate vratit će vam se višestruko.
9. Svi ljudi griješe. Svaka pogreška se može oprostiti.
10. Negativne misli stvaraju bolest uma, tijela i duha. Vježbajte optimizam.
11. Priroda nije naša, ona je dio nas. Priroda je dio naše globalne obitelji.
12. Djeca su budućnost. Usadite im u srca ljubav, vodite ih s mudrošću i učite o životu. Kada rastu, dajte im prostora za rast.
13. Izbjegavajte povrjeđivanje srca drugih. Otrov te boli vratit će se vama.
14. Uvijek budite iskreni.

15. Održavajte svoju ravnotežu. Mentalno, duhovno, emocionalno i tjelesno “ja” moraju biti jednako snažni, čisti i zdravi. Okrijepite tijelo da bi se okrijepio um. Rastite u duhovnosti kako biste iscijelili emocionalne rane.
16. Svjesno odlučite što ćete biti i kakvi ćete biti, kako ćete djelovati i kako ćete stajati iza svojih postupaka.Budite odgovorni za svoje postupke.
17. Poštujte tuđu privatnost i osobni prostor. Ne miješajte se u tuđe vlasništvo, pogotovo ne u sveto i duhovno. To je zabranjeno.
18. Budite sigurni u sebe. Ne možete biti brižni i pomagati drugima ako niste brižni prema sebi i ako najprije ne pomognete sebi.
19. Poštujte tuđa vjerska uvjerenja. Ne prisiljavajte druge da vjeruju u vaša.
20. Dijelite svoju sreću.
komentar suvišan :)
( izvor: www.atma.hr )

srijeda, 1. travnja 2015.

USKRŠNJA GNIJEZDA ( raw food )

Ova mala uskršnja gnijezda simpatičan su nepečeni jestivi ukras blagdanskog stola za kojeg je potrebno:

PODLOGA:
  • 1 veoma tamna čokolada (75 ili 85%)
  • 3 žlice sirovog organskog kakao praha
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 4 žlice maslaca od badema  ( ili kikiriki maslaca )
  • pola šalice sjeckanih badema 
  • pola šalice kokosa


GNIJEZDA:
  • 1 veoma tamna čokolada, nasjeckana
  • pola šalice badema
  • pola šalice kokosovog maslaca sobne temperature ( pazite - ne ulje )
  • pola šalice kokosa
IZRADA:

Podloga:
  1. Za podlogu na pari rastopiti tamnu čokoladu pa u nju dodati sve ostale sastojke
  2. Maknuti s vatre, dobro promiješati da se sastojci sjedine i sve bude prekriveno čokoladom
  3. Na papir za pečenje grabiti malene hrpice ( otprilike pola jušne žlice mase ). Kad je sva masa utrošena, uzeti još jedan komad  papira za pečenje pa preko njega žlicom rahlo pritisnuti svaku hrpicu kako bi se formirala podloga za gnijezda.
  4. Staviti na hladno da se stisnu
Gnijezda;
  1. Za jajčeka zagrijati nasjeckanu čokoladu na pari pa pola šalice badema ubaciti u rastopljenu masu i pažljivo vilicom vaditi jedan po jedan badem te slagati na papir za pečenje. Staviti na hladno da se stisnu
  2. Malenom žličicom grabiti kokosov maslac i stavljati na ohlađenu čokoladnu podlogu. Gore posipati kokos da bi se dobio 'puff' efekat. U koliko je maslac na sobnoj temperaturi suviše čvrst da bi 'ulovio' kokos lagano zagrijavajte staklenku u posudi s kipućom vodom sve do kad se 1/4 količine maslaca sasvim otopi pa promiješajte žlicom.
  3. Na svako gnijezdeko složite dva- tri jajčeka i po mogućnosti ukrasite malenim percem. Ja ga nisam imala i baš mi je žao jer malo boje na tanjuru definitivno ne bi škodilo.
SRETAN USKRS I UGODNE BLAGDANE!
( I kao što smo rekli prošle godine - samo bez prežderavanja ;)