srijeda, 1. travnja 2015.

USKRŠNJA GNIJEZDA ( raw food )

Ova mala uskršnja gnijezda simpatičan su nepečeni jestivi ukras blagdanskog stola za kojeg je potrebno:

PODLOGA:
  • 1 veoma tamna čokolada (75 ili 85%)
  • 3 žlice sirovog organskog kakao praha
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 4 žlice maslaca od badema  ( ili kikiriki maslaca )
  • pola šalice sjeckanih badema 
  • pola šalice kokosa


GNIJEZDA:
  • 1 veoma tamna čokolada, nasjeckana
  • pola šalice badema
  • pola šalice kokosovog maslaca sobne temperature ( pazite - ne ulje )
  • pola šalice kokosa
IZRADA:

Podloga:
  1. Za podlogu na pari rastopiti tamnu čokoladu pa u nju dodati sve ostale sastojke
  2. Maknuti s vatre, dobro promiješati da se sastojci sjedine i sve bude prekriveno čokoladom
  3. Na papir za pečenje grabiti malene hrpice ( otprilike pola jušne žlice mase ). Kad je sva masa utrošena, uzeti još jedan komad  papira za pečenje pa preko njega žlicom rahlo pritisnuti svaku hrpicu kako bi se formirala podloga za gnijezda.
  4. Staviti na hladno da se stisnu
Gnijezda;
  1. Za jajčeka zagrijati nasjeckanu čokoladu na pari pa pola šalice badema ubaciti u rastopljenu masu i pažljivo vilicom vaditi jedan po jedan badem te slagati na papir za pečenje. Staviti na hladno da se stisnu
  2. Malenom žličicom grabiti kokosov maslac i stavljati na ohlađenu čokoladnu podlogu. Gore posipati kokos da bi se dobio 'puff' efekat. U koliko je maslac na sobnoj temperaturi suviše čvrst da bi 'ulovio' kokos lagano zagrijavajte staklenku u posudi s kipućom vodom sve do kad se 1/4 količine maslaca sasvim otopi pa promiješajte žlicom.
  3. Na svako gnijezdeko složite dva- tri jajčeka i po mogućnosti ukrasite malenim percem. Ja ga nisam imala i baš mi je žao jer malo boje na tanjuru definitivno ne bi škodilo.
SRETAN USKRS I UGODNE BLAGDANE!
( I kao što smo rekli prošle godine - samo bez prežderavanja ;)